• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A WHO támogatja a mintacentrumot

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A WHO támogatja, hogy Pécs legyen Közép-Kelet-Európában a világszervezet mintacentruma.

Pécs hivatalosan is megkapta az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének támogató felkérését, hogy öt éven belül a baranyai megyeszékhely váljék Közép-Kelet Európa mintacentrumává. A megvalósítandó projekt elképzeléseit az Egészséges Városok Alapítvány magyarországi, Pécsett működő központja dolgozta ki.

Mint azt a nemzetközi szervezet magyarországi főtitkára, De Blasio Antonio kérdésünkre elmondta: javaslatukra Pécs polgármestere már korábban felvette a kapcsolatot a kormány egészségügyi miniszterével, kérve, hogy támogassa az elképzelést. A miniszter a Pécsen meglévő egészségügyi és kutatói bázisra, illetve infrastruktúrára alapozva (tavasszal a városnak már nemzetközi repülőtere is lesz) befogadta a javaslatot, majd az elkészített projektet hivatalos levél formájában eljuttatta az ENSZ Egészségügy Világszervezetéhez. Most érkezett meg a válasz, amelyben a WHO a projektet szakmailag megalapozottnak tartja, ezért minden esély adot, hogy Pécs valóban a közép-kelet európai régió egészségügyi mintacentrumává váljon.

Ez a rang azonban nem csak egy címet takar, hanem olyan szakmai hátterű központot jelent, amely hatékony segítséget adhat az egészségmegtartás és az egészségnevelés területén - mondta a főtitkár. De Blasio Antonio szerint mindez azért fontos, mert a szóba jöhető országokban – Románia, Bulgária, Albánia – nagy segítséget nyújthat e témában az a tapasztalat, amely Magyarországon már létező gyakorlatként működik.

Pécs egyébként nem alaptalanul juttatta el a minisztérium közvetítésével projekt terveit a WHO-hoz, a város ugyanis 1986 óta tagja az Egészséges Városok Szövetségének. E nagy volumenű tervek megvalósításához azonban pénzre lesz szükség – szögezte le a szervezet magyarországi főtitkára. Nem a konkrét feladatokra, mert azok költségének egy része uniós pályázatokból fedezhető, mivel a prevenciót, az egészségmegtartást az unió egészségügyi bizottsága is prioritásként kezeli. Pénz a centrum működtetésére kell, s ez nem több évi 20-25 millió forintnál. A támogatást az egészségügyi kormányzattól várják, s a minisztérium nem mutatott elutasítást.