• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aggódnak a pécsiek

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Küzdenek a lehetőségekért a vidéki transzplantációs központok.

A pécsi transzplantációs központ továbbra sem mond le a májátültetés lehetőségéről, de küzd azért is, hogy a már megkezdett programjuk ne szenvedjen csorbát. Egy nemrég alkotott rendelet értelmében lassan elsorvadhat az a program, amely hat éve az első magyarországi hasnyálmirigy átültetéssel éppen Pécsett kezdődött - fogalmazta meg aggodalmát lapunknak Kalmár Nagy Károly  főorvos, a PTE sebészeti klinika transzplantációs osztályának a vezetője.

Ennek ellenére nem mondunk le továbbra sem arról a szándékunkról, hogy a jövőben mi is végezzünk májátültetést  és tovább folytassuk az eddigi tempóban a szimultán pancreas és vese transzplantációt is. Ezt többek között az indokolja, hogy rendelkezésünkre áll minden olyan eszköz, műszer és humánerő, amely feltétele a feladat legmagasabb szakmai színvonalú megoldásának. Ehhez azonban a hazai transzplantációs központok egyenletes fejlesztése , a munka optimális megosztása, a tartalékok jobb kihasználása szükséges- állítja a szakember.

A hazai vese-transzplantációs ellátási körzetekben élő lakosságszámot tekintve a fővárosi centrumra csaknem ötmillió lakos jut, s ezzel a budapesti központ az öt legnagyobb között van Európában. A főorvos szerint ez az arány a hazai tízmilliós népesség szempontjából mindenképpen túlzó, hiszen az európai gyakorlatban az optimális modell a 2-2,5 milliós ellátási terület. Az lenne tehát az ideális, ha mindez nálunk is a már bevált európai minták szerint alakulna, ami csak úgy érhető el, ha hangsúlyosabb szerephez juthatnak a vidéki központok. De szeretnénk azt is elérni, hogy a transzplantációt érintő döntések előtt minket is meghallgatnának az érintettek, s egyenlően vennék figyelembe érdekeinket, szándékainkat – sorolja észrevételeit a nemzetközi hírű sebész.

Az elmondottakat alátámasztják a számok is, miszerint 45 beteg vár májra, szívre 25-en, vesére pedig ezren. A pécsi klinikán eddig 43 hasnyálmirigyátültetést végeztek el, de annak érdekében, hogy májtranszplantációs lehetőséghez is jussanak mindent elkövetnek a jövőben is. Eközben pedig tudásukat igyekeznek frissen tartani. Éppen e célból tanul Angliában a pécsi taem egyik aneszteziológusa.

Az Eurotransplanthoz való csatlakozási szándékot Pécsett is támogatják. Ezzel kapcsolatban a főorvos megjegyezte: az Eurotransplant nem csak a szervek elosztásával, közvetítésével foglalkozik, hanem figyelemre méltó ellenőrző tevékenységet is végez. Ezért a nemzetközi szervezethez történő integrációval talán hatékonyabbá válhatna a hazai transzplantáció minőségi ellenőrzése is.