• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Anyákat ment meg a méhnyakrák-szűrés

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Kevesebb családi tragédia történne, ha minél többen rászánnának legalább három évente egyetlen napot a méhnyak-vizsgálatra.

Tumorsejt
Csongrád megyében az országos átlag feletti a nők részvételi hajlandósága, ami azt jelenti: húszból egy nő elmegy a méhnyakrák-szűrésre, a behívóra megjelentek aránya meghaladja az öt százalékot. Ez még akkor is kevés, ha vannak, akik magánorvosukhoz járnak ellenőrzésre. Más térségekben ugyanakkor még rosszabb a helyzet.

A témáról a napokban tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a 25-65 év közötti nőket célzó méhnyakrák-szűrés Csongrád megyében 122 ezer nőt érint. A szervezett szűrővizsgálatok részvételi arányának növelése – különösen a méhnyakrák-szűrés esetében – jelenleg a megelőzés egyik legfontosabb kihívása.

Csongrád megyében 2003 szeptemberében indult el a szervezett méhnyakrák-szűrés. A térségben az egészségügyi közszolgáltatók tíz – Szegeden négy, Hódmezővásárhelyen kettő, Kisteleken, Makón, Mórahalmon és Szentesen egy-egy – nőgyógyászati szakrendelőben végzik ingyenesen a népegészségügyi méhnyakrák-szűrést. Ezeket a szakrendeléseket kereshetik fel a beutalóval érkezők, ugyanakkor – térítés mellett – 164 magánrendelést is igénybe vehetnek a páciensek a nőgyógyászati rákszűrés céljából. A levett keneteket Csongrád megye két akkreditált laboratóriumában, a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Pathológiai Intézet cytológiai laborjában vizsgálják.

A tájékoztatón elhangzott: Csongrád megyei sajátosság, hogy 2004 júliusától nem központilag küldik ki a behívókat, hanem közvetlenül a tisztiorvosi szolgálat megyei intézete postázza azokat a megye női lakosságának. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy a falvakban hagyományosan megrendezésre kerülő egészségnapok, egészséghetek időpontjaival egyeztetve, egy-egy településen egyszerre kapják kézhez a nők a névre szóló szűrési behívót.

A szűrésekkel kapcsolatban általános tapasztalat: a közösség ereje is ösztönözheti a részvételt. A kitelepült prevenciós rendezvényeken a behívottak megjelenési aránya jelentősen meghaladja a városi lakosság általános érdeklődését. Mivel tavaly a részvételi hajlandóság április-május hónapokban, valamint október-november tájékán volt a legmagasabb, ezért ebben az évben is ezekre az időszakokra igyekeztek koncentrálni a behívók kiküldését.

Péterfia Éva, a Népegészségügyi Kormánymegbízotti Iroda főosztályvezetője arról beszélt: országos átlagban a behívólevelekre a megcélzott nők 4,1 százaléka vesz részt vizsgálaton. Amíg az Európai Unióban az átszűrtséget átlagosan 80 százalékra becsülik, Magyarországon ez az arány 20 százalék körül mozog. A főosztályvezető nemzetközi statisztikákat idézve kitért rá: amíg Finnországban néhány nő válik évente a kór áldozatává, hazánkban mintegy ötszázan halnak meg a betegségben minden évben.

– Hat kisebb utasszállító repülőgépnyi nő hal meg évente. Ez azt jelenti, hogy minden második hónapban hagyunk lezuhanni egy repülőgépet, pedig pontosan tudjuk, hogy melyik alkatrész a hibás, s miként lehetne megelőzni a tragédiát – mondta Péterfia Éva, majd hangsúlyozta: amíg a parlagfű-irtásnál eredményesnek bizonyult a szigorú szankcionálás kilátásba helyezése, a nőgyógyászati vizsgálatok esetén ezt nem tartják járható útnak. A bizalom növelését célozza az a kampány, amelyet a közelmúltban indítottak a rádiókban, televíziókban, s – az országszerte rendezett tájékoztatók révén – a helyi médiumokban.

Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke azzal érvelt: a nőknek legalább annyit kellene törődniük az egészségükkel és az elkerülhető betegségek megelőzésével, mint amennyit a hajukkal, az arcukkal vagy a cipőikkel törődnek. A civil szervezet vezetője hozzátette: a méhnyakrák a szervezetben több év alatt fejlődik ki, a betegség könnyen szűrhető és – korai stádiumban felismerve – nyom nélkül, a nőiesség elvesztése nélkül gyógyítható.

A rosszindulatú daganatos betegségek Magyarországon az összes haláleset mintegy egynegyedéért felelősek. A szegedi rendezvényen jelenlévő nőgyógyász szakorvos arról beszélt, miért ódzkodnak az asszonyok a szűrésektől. Kiemelte: sokakat a szégyenérzet, másokat a betegség kiderülésétől való félelem tart vissza. A szakemberek elismerik, hogy a méhnyak-vizsgálat nem kellemes elfoglaltság, ám hozzáteszik: mindössze néhány percet vesz igénybe, fájdalmatlan, ráadásul a nők többségéről az derül ki, hogy egészséges.

Bár a nőknél a férfiak sokkal kevésbé mozgósíthatók egészségügyi vizsgálatokra, a program szervezői mégis szeretnék megszólítani az erősebbnek mondott nem tagjait is, hogy ne legyenek közömbösek, hanem ösztönözzék feleségüket és édesanyjukat: menjenek el az ellenőrzésre.

A tájékoztatón szó esett a megjelenési arány növelését célul tűző nyereményjátékról is. Ennek lényege, hogy a méhnyakszűréseken résztvevő a vizsgálat igazolásával és egy részvételi szelvény beküldésével 2006 februárjában egy személyautót nyerhet. Az orvosokat azzal ösztönzik: a legtöbb nőt mozgósító orvos 2 millió forint értékben vásárolhat műszereket rendelője korszerűsítéséhez. A részletekről a www.nepegeszseg.net/liliom oldalon lehet olvasni, a honlapról a jelentkezési lap is letölthető.