• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Beoltatták magukat a tiszti orvosok

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Csongrád megye vezető tiszti orvosai a prevenció jegyében beadatták maguknak az influenza elleni védőoltást.

A makói kórház főigazgatója és a megyei tisztiorvosi szolgálat osztályvezetői is felvették a napokban az influenza elleni vakcinát. Az oltásra a sajtót is meghívták, hogy ezzel mutassanak példát a nyilvánosság számára, s érzékeltessék: az előnyökhöz képest a kockázatok elenyészők.

Kovács Ferenc megyei tiszti főorvos úgy fogalmazott: minden hivatalos nyilatkozatnál többet ér, ha az emberek látják, hogy a járványüggyel mindennap foglalkozó szakemberek is fontosnak tartják saját maguk védelmét, s nem félnek a védőoltástól. A szakember hangsúlyozta: bármilyen jellegű influenzavírus is szaporodik majd el ebben a szezonban, a keresztimmunitások révén akkor is hatásos lehet a védőoltás, ha nem a várt influenza-összetétel lesz a domináns.

A tiszti főorvos veszélyesnek tartja az utóbbi időszakban észlelhető lakossági elbizonytalanodást a védőoltásokkal kapcsolatban, amelyet az oltásokat gyermeküktől megtagadó szülőkről, valamint a súlyos szövődményekről napvilágra kerülő hírek váltanak ki. Kovács Ferenc úgy fogalmazott: nem szabad elhallgatni a rizikófaktorokat, hiszen társadalmi méretekben van példa arra, hogy a védőoltás egyes esetekben árthat is. Ugyanakkor ez egymillió esetből átlagosan egyszer fordul elő, tehát irreális álláspont a veszélyek felülbecslése. A tisztifőorvos leszögezte: meg kell érteni, hogy egy esetlegesen kialakuló szövődmény az egyén szintjén tragédiát jelenthet, ám ez nem lehet indok arra, hogy lemondjunk a védőoltások által nyújtott előnyökről, s védettségről.

– Az emberek hajlamosak természetesnek vélni azt, hogy nem kell halálos fertőző betegségektől rettegniük. Tudatosítani kell, hogy ez nem természetes, hanem egy mesterségesen fenntartott állapot. A kórokozók minden percben körülöttünk élnek, s a tömeges fertőzések hiányának egyetlen oka a generációk során a védőoltások révén kialakult immunitás. Nem azért nem betegszünk meg, mert eltűntek a betegségeket kiváltó baktériumok és vírusok, hanem mert az olyan civilizációs vívmány, mint a kötelező védőoltás, biztosítja a védelmünket. Jelen tudásunk szerint a közösség csak a védőoltásokkal védhető meg egyes kórokozóktól. Ha ez a védettség a lakosságban egy bizonyos szint alá csökkenne, ismét megnőne a járványos fertőző betegségek kialakulásának valószínűsége, s pusztító járványoknak nézhetnénk elébe – érvelt Kovács Ferenc.

Csongrád megyében a tavalyihoz hasonló mennyiség, 54 ezer ingyenes oltóanyag áll a lakosság rendelkezésére. A védőoltás felvételét javasolják a szívbetegeknek, tüdőbetegeknek, idült betegségben szenvedőknek, 65 év felettieknek, az ágyhoz kötött ápolt betegeknek, valamint az egészségügyi dolgozóknak is. Ugyanakkor azoknak is lehetőségük van a vakcina felvételére, akik nem tartoznak a megjelölt rizikócsoportba. Az oltóanyag a gyógyszertárakban receptre felírva néhány száz forintért megvásárolható.