• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Auguszta program: letették az alapkövet

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Az új debreceni létesítmény nemcsak a gyógyítást, hanem a szemléletformálást is vállalja.

Jelentős állomásához érkezett a debreceni Auguszta program, melynek keretében - az EU csatlakozást követő legnagyobb egészségügyi beruházásként Magyarországon - Kardiovaszkuláris és Onkológiai Komplex Regionális Egészségcentrumot hoznak létre a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrumában.

 
Az új főépület alapkövét ma tették le ünnepélyes keretek között. Amint az ünnepségen dr. Fésüs László akadémikus, centrumelnök fogalmazott: a nagyszabású feladathoz elnyert kilenc milliárdos uniós támogatás érzékelhetővé tette csatlakozásunkat az Európai Unióhoz, s egyben azt is jelképezi, hogy hazánkat fontos láncszemnek tekintik.


Ezt hangsúlyozta Baráth Etele, az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter is, aki egyebek mellett elmondta, hogy Európában nagyon jó híre van a Debreceni Egyetemnek. Az új debreceni létesítményt zászlós hajónak nevezte, amely példa értékű lesz azért is, mert nemcsak a gyógyítást, hanem a szemléletformálást is vállalja, hogy egészségesebb lehessen és tovább éljen a magyar lakosság.


Dr. Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára az ünnepségen elmondta: az Észak-alföldi és az Észak-magyarországi régiókban különösen gyakoriak a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek. Az Auguszta program keretében ezeknek a betegségcsoportoknak komplex ellátása valósul meg, ami egyedülálló az országban.

Egyedi továbbá az is, hogy a program felöleli e betegségcsoportok minden szegmensét: a megelőzést, a szűrést, diagnosztikát, konzervatív és műtéti terápiát, rehabilitációt, utógondozást, szekunder prevenciót. Sikeres működtetésétől a megbetegedési és a halálozási mutatók jelentős csökkenését várják.

Ez a nagyszabású beruházás attól egyedi, hogy nem csupán a gyógyításról szól - fogalmazott Vojnik Mária. Hozzátette, hogy a jelentős EU támogatás mellett a programot a kormányzat 1.80 milliárd forinttal támogatja, a debreceni Orvos-és Egészségtudományi Centrum pedig 1.32 milliárd forintos önrészt biztosít. Az államtitkár a tömbösítés előnyeit is ecsetelte, amely sokkal kedvezőbb a betegellátás szempontjából, de emellett költséghatékonyabb is.


Kósa Lajos, Debrecen polgármestere különösen nagy elismeréssel szólt arról, hogy az egyetem ilyen jelentős önrészt tudott biztosítani, ami kedvező kondícióit is jelzi, dr. Juhászné Lévai Katalin, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke pedig kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) azért tudott ennyire koherens, jól átgondolt pályázatot elkészíteni - és ezzel ilyen jelentős EU támogatást elnyerni -, mert már kész tervük volt. Azt, hogy minta-project készült el, Törökné Rózsa Judit főigazgató (HEFOEP Irányító Hatóság, Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium) is kiemelte.


Az Orvos-és Egészségtudományi Centrum a HEFOEP 4.3 "Egészségügyi infrastruktúra fejlesztése az elmaradott régiókban" intézkedésének 1. sz. központi programja keretében nyerte el a támogatást .A csütörtöki ünnepségen az is elhangzott, bár a megye, illetve a régió hátrányos helyzetűnek mondható, kreativitásban, tudásban és kezdeményező készségben példát mutat.


A több mint 12 milliárd forintos beruházás keretében a DEOEC II. sz. telepén megépül egy 13 ezer négyzetméter összterületű új épület. Emellett sor kerül az Auguszta főépület teljes rekonstrukciójára, tetőtér beépítésére (8000 négyzetméter). Az új épületben helyezik el a központi műtőblokkot, ideg-, ér-, onkológiai-, mellkas-sebészeti, egynapos sebészeti és szeptikus műtőkkel. Itt lesz a központi aneszteziológia, valamint az egységekhez tartozó klinikai osztályok 26 intenzív és több mint száz klinikai ággyal. Az átadási határidő 2007. április 30.


A rekonstruált főépületbe költözik a Neurológiai Klinika és a Kardiológiai Klinika egy része, továbbá a III. számú Belklinika angiológiai és immunológiai részlege. (Átadás: 2007. február 28.)
Az I-es klinikatelepen az Ideg-és Elmeklinika épületét felújítják, és ide költözik majd a Tüdőklinika, valamint a Pszichiátriai Tanszék. (Átadás: 2007. október 31.)


Az Auguszta project járulékos beruházása a III. számú Belgyógyászati Klinika nemrég átadott járóbeteg egysége, a Sugárterápia tanszék fektető részlege, a kardiológiai ambulanciák rekonstrukciója és az Onkológiai Tanszék bővítése.


A project alap-pillére a DEOEC koordinációjával létrehozandó Észak-Kelet-Magyarországi Egészségobszervatórium, amely a Népegészségügyi Iskola körül szerveződik. Feladata lesz, hogy az Észak-Alföldi és az Észak-Magyarországi régióban a halálozási adatokat, halálokokat, megbetegedési mutatókat monitorozza, különös tekintettel a hátrányos helyzetű populációra. Az adatgyűjtést az egészségügyi ellátó rendszer működésére, teljesítményére, a hiányosságait jellemző mérőszámokra is kiterjesztik. A háziorvosoktól az ÁNTSZ-en át a védőnői hálózatig és az iskola-egészségügyig szoros együttműködést terveznek. Cél az egészségi állapot javítását célzó stratégia kidolgozása és a betegségmegelőző koordinációs tevékenység.

Az Auguszta programtól azt várják, hogy 2010-ig a keringési betegségek miatti halálozás 12, a nők rosszindulatú daganatok miatti korai halálozása 10, a férfiaké 12 százalékkal csökkenjen. Ha egészségesebb lesz a lakosság, az esélyként megnyert életévek mellett az érintett régiók lakossága várhatóan kevesebb időt tölt majd táppénzen is.