• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az is baj, ha jól zár

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Egyre több baranyai lakos szembesül a ténnyel, hogy a jól záródó műanyagra cseréltetett ablakok miatt penészesedés indult el otthonukban.

Csupán öt éve kezdett tömeges mértékben terjedni hazánkban a műanyag nyílászárók - főként ablakok – cseréje, így az azzal kapcsolatos negatív tapasztalatokról is csak mostanában hallani. Az utóbbi időben a legtöbben a fokozott penészesedésre panaszkodnak, ami viszont az egyébként is mindenütt jelen lévő poratkával együtt légzőszervi gondokhoz vezethet. Az egyik, két éve átadott, műanyag ablakokkal felszerelt pécsi lakásból egy fiatal pár például azért akar elköltözni, mert otthonuk minden pontján penészesedési folyamat indult el. Gyermeket szeretnének, ezért nem akarják, hogy a baba penészes lakásba szülessen.

Az például, hogy Pécsett a lakosság többsége panelépítésű otthonokban él, a gyermekgyógyászok szerint összefüggésbe hozható a megnövekedett számú gyermekkori légúti allergiás, illetve asztma panaszokkal. Ezek a tünetek már egészen kis korban, akár másfél-két évesen megmutatkoznak a gyakran ismétlődő hörghuruttal, ami mellé számos esetben társul például arcüreggyulladás is. Ezeket az úgynevezett „panelbetegségeket" hat éves korukig általában kinövik a gyerekek, de addig a visszatérő panaszok (csillapíthatatlan köhögés, fulladás) miatt komoly asztmatikus tünetek is jelentkezhetnek. Ezt az állapotot pedig a penészgombával benépesített falak csak tovább ronthatják. Ilyenkor tanácsolják általában a tüdőgyógyászok a megfelelő klímaváltoztatással  együtt járó mecseki lakáscserét, ám erre a családok többségének anyagi okok miatt nincs lehetősége.

A penészgombák megtelepedését egyébként az okozza, hogy a műanyag nyílászárókba – nem tudni miért - nem minden esetben építik be azt az ablakonként mintegy kétezer forintba kerülő szellőztetőt, melynek nyitásával és zárásával megoldható a lakás levegőjének rendszeres cseréje.

A műanyag nyílászárokkal kapcsolatos másik veszély – éppen azért, mert záródásuk hermetikus -, hogy a gázfűtéses otthonokban nem engednek elegendő oxigént az égéshez. Így aztán egy tökéletesen záródó lakásból csak a kéményen át juthat ki bármi a benti levegőből. Ezért a megyei kéményseprők folyamatosan felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy életmentő fontosságú a kémények tökéletes műszaki állapota. A figyelem felhívás nem véletlen: a színtelen, szagtalan, ám igen gyorsan ölő szénmonoxid nem csak az elmúlt télen számos esetben, de már az idén is okozott tragédiát. A szénmonoxid mérgezés elkerülésére már hazánkban is kaphatók azok a riasztó készülékek, amelyek erőteljes hangjelzéssel figyelmeztetnek a gáz jelenlétére. Azt azonban a szakemberek hangsúlyozzák: nem mindegy, hogy ezeket a szénmonxid-riasztókat a lakás mely pontjára szereljük fel. Biztonságosan ugyanis csak a megfelelő helyen mérnek.