• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hatás(köri) vita az AIDS-elleni gyógyszerezésről

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Egy multivitaminokat forgalmazó alapítvány szerint a tudományosan kidolgozott készítmények nem meggyógyítják, hanem megölik az AIDS-betegeket.

Dél-Afrika 47 millió lakosából mintegy 6.3 millió fertőzödött HIV vírussal és a fertőzés terjedése ijesztően gyors: a terhes asszonyok körében minden eddiginél nagyobb gyakoriságot, 29.5 százalékot észleltek és a 25-44 éves korosztályban az AIDS okozta halálozás 1997 és 2000 között megduplázódott. Ebben a súlyos helyzetben kavart vihart az a média esemény, hogy idén a Matthias Rath Alapítvány a főváros egyik luxusszállodájában sajtótájékoztatót tartott, melyen az alapítvány néhány híve elviselhetetlen mellékhatásokkal vádolta meg a jelenleg leghatásosabbnak tartott antiretrovirális kezelést, ezzel szemben csodákat mesélt Rath doktor HIV fertőzés elleni multivitamin terápiájáról.

Marietta Ndziba azt mondta a sajtó képviselőinek, hogy hat éve, amikor 23-éves korában AIDS-pozitívnak találták, rettenetes állapotban volt, sem beszélni, sem járni nem tudott, de akkor kapcsolatba került a Rath alapítvánnyal és azonnal elkezdte szedni a német származású doktor mikronutritienseket tartalmazó gyógyszerét.

„Már öt napi gyógyszerszedés után éreztem, hogy valami megváltozik a testemben" – mondta a 29 éves AIDS-es hölgy – „ és azóta ismét tudok járni, beszélni és nem félek semmitől". Október végén halott volt.

Ndziba kisasszony halála után ismét föllángolt a vita, hogy a hatóságoknak korlátozni, akár betiltani kellene a Rath Alapítvány tevékenységét. A szervezet gátlástalan propaganda hadjáratot folytat a tudományosan bizonyított hatású AIDS kezelés ellen, elvakult hívei pedig a legkülönbözőbb fórumokon áradoznak különleges multinutritiens-tartalmú szereiről, mellyel meggyógyítja a HIV-fertőzést, a rosszindulatú daganatokat és a szívbetegséget.

Az „Orvosok határok nélkül" nevű szervezet az elsők között támogatta a HIV-fertőzés hatásos gyógykezelésének dél-afrikai bevezetését. Vezetője egyike annak a 199 orvosszakértőnek, akik aláírták azt a nyílt levelet, amit az egészségügyi miniszternek küldtek el a Rath Alapítvány tevékenységének fölfüggesztésére. A nyílt levél beszámol arról, hogy a csodadoktor szervezte alapítvány lebeszéli a betegeket, hogy életmentő gyógyszereiket tovább szedjék.

Az alapítvány legújabb szórólapja szerint a tudományosan kidolgozott készítmények nem meggyógyítják, hanem megölik a betegeket és az AIDS elfogadott kezelésének igen meggyőző eredményei csak a nemzetközi gyógyszeripar összeesküvését bizonyítják, amivel a folyamatos profitért meghosszabbítják a világméretű AIDS krízist.

A szakértők szerint az alapítvány bizonyítatlan hatású, hivatalosan nem bejegyzett gyógyszereket hoz forgalomba, ellenőrizetlen vizsgálatokat végez embereken, vérmintákat vesz és félmeztelen betegeket mutat be, akik az első fényképen láthatóan rossz állapotban vannak, a másik képen – a különleges ételkiegészítők fogyasztásának hatására – már gyógyultnak látszanak.

A helyzet azért vált súlyossá, mert az egészségügyi miniszter maga is dr. Rath híve, többször kifejezte a vírusellenes szerek hatékonyságával kapcsolatos kételyeit, és csak a természetgyógyászati készítményekre – fokhagyma, olíva olaj és citrom – esküszik. Sajtótájékoztatóján igen ingerülten visszautasította az országában lévő HIV-fertőzöttek létszámára vonatkozó becsléseket, a tényleges számokat pedig a rossz egészségügyi nyilvántartásokra hívatkozva nem közölte.

(Forrás: Lancet. 366:1837-1838, 26 November, 2005)

Legolvasottabb cikkeink