• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az orvosok mondják meg, miben segítsen az alapítvány

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Miskolcon, a megyei kórházban járt tegnap Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány Kiemelkedően Közhasznú Szervezet elnöke.

Mint arról dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosa tájékoztatott, találkozójuk legfőbb célja a kórház és az alapítvány eddigi együttműködésének értékelése, a korábbi támogatások felhasználásának bemutatása-megtekintése, valamint a jövőre vonatkozó tervek, lehetőségek megvitatása, kapcsolatuk még szorosabbá tétele volt.

Az alapítvány elnöke ellátogatott a megyei kórházban működő Gyermekegészségügyi Központ három osztályára, az onkohaematológia és csontvelő-transzplantációs osztályra, a gyermeksebészeti és traumatológiai osztályra, valamint a gyermekradiológiai osztályra.

Tájékozódni érkezett, hogy felmérje, mire van szüksége a megyei kórháznak – így fogalmazott Balogh István, hangsúlyozva, hogy hatékony segítséget úgy nyújthat az alapítvány, ha pontosan tudják a gyermekeket kezelő orvosoktól, az intézményvezetőktől, hogy mire van szükségük a gyógyításhoz.

A közelmúltban például mintegy 130 milliós támogatást adtak át a hazánkban működő tíz onkohematológiai centrumnak – a miskolci 18 millió forintban részesült –, az igényeket ekkor is a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium, a gyermekgyógyászati intézmények közvetítésével tudták felmérni.

– Beteg az egészségügy – mondta a Gyermekrák Alapítvány elnöke, s mint hozzátette: a civilek segítsége nélkül nincs előbbre jutás. Az alapítvány részéről biztosított segítségnyújtás mikéntjére, jelentőségére Balogh István több tekintetben is rávilágított. Utalt egyebek mellett a Nemzeti Rákellenes Program összeállításában betöltött szerepükre; a 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben adott támogatásaik összegére – beleértve a kuratóriumuk által már elfogadott, a 2006-os évre szóló 300 milliós támogatást –, mely napjainkra meghaladja az 1 milliárd forintot.

Mint sorolta, 2003-ban három intézménynek sikerült kiharcolniuk azt az összeget, amit korábban egy APEH-vita kapcsán elvettek az alapítványtól (az 1999-es személyi jövedelemadó 1 százalékának összfelajánlása az alapítvány javára), majd az alapítvány pernyertesként, az Egészségügyi Minisztériummal karöltve 135 millió forintot tudott szétosztani három intézmény között – Miskolc akkor 100 millió forintot kapott, s az I-es gyerekosztály átépítését finanszírozták ebből.

Balogh István utalt még arra is: ismerik az OEP-finanszírozás, alulfinanszírozás problémáit, s a javítás szándékával az úgynevezett PET/CT – a világon az egyik legelfogadottabb és legmodernebb képalkotó eljárás – alkalmazásának finanszírozására egy év alatt 25 milliót költ az alapítvány. Kezdeményezésükre ugyanakkor a jövő évtől a PET/CT OEP-finanszírozott lesz.

A Gyermekrák Alapítvány elnöke kiemelte többek között azt is: az általuk regisztrált 650 beteg gyermek szüleinek is rendszeres anyagi támogatást nyújtanak. A családok javát is szolgálja ugyanakkor az a 300 millió forintos beruházásuk, melynek révén Budapesten felépül a 30 lakásból álló apartmanház, ahol a rákos gyermekeket el tudják helyezni – maximum öt évig élhetnek itt, térítésmentesen –, s a családoknak csupán a rezsiköltséget kell állniuk. Az épületben tíz abszolút csíramentes apartman lesz.