• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bírósági séta a szegedi kórházban

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A Szegedi Városi Bíróság küldöttsége a Kálvária sugárúti önkormányzati kórházban járt, hogy megismerje a tavaly nyári betegcsere helyszínét.

A keddi helyszíni szemlét Juhász Zsuzsanna, az ügyben eljáró bíró rendelte el, miután az eddigi tárgyalási napokon számos ellentmondás bontakozott ki annak kapcsán, hogy az ominózus napon mi is történt az intézmény falai között, ami odáig vezetett, hogy nem a megfelelő páciensnek tárták fel a koponyáját. A szemlén az ügy négy vádlottja, védőik és az ügyész is jelen volt, az épület előtt várakozó fotósokat és televíziós operatőröket nem engedték be az épületbe.

Az érdeklődés egyébként is csak az ügy előzményeinek és a jól fényképezhető helyszínnek tudható be, hiszen a bejáráson gyakorlatilag nem történt semmi, ami előbbre vitte volna a tárgyalássorozatot – hacsak az nem, hogy a bíróság immáron a helyszín ismeretében dönthet majd – várhatóan leghamarabb jövő év tavaszán – az ítéletekről. A vizsgálóhelyiségekről, a fektetőről, a folyosóról, a pácienseket eltakaró paravánról fényképet készítettek, a bejárás után pedig volt ügyvéd, aki az épület előtt nyilatkozott a riportereknek – hangsúlyozva védence ártatlanságát, amely a védő rendre hangoztatott álláspontja szerint „a helyszínen egyértelműen be is bizonyosodott."

Amint azzal portálunkon is részleteiben foglalkoztunk, az ügyvédek intézményi felelősségként igyekeznek beállítani a történteket, mondván: a történések színhelyéül szolgált SBO-n sem orvosgárda, sem szervezeti és működési szabályzat, sem munkaköri leírás nem volt a betegcsere időpontjában, az osztály csak elméletben létezett – álláspontjuk szerint védenceiken ezért nincs is mit számon kérni. Az ügyész szerint viszont mivel a betegcserék nem voltak mindennaposak, a dolgozók esetleges gondatlanságát nem lehet menteni a rendszer sajátosságaival.

Az érdemi munka december 8-án folytatódik, amikor tanúként hallgatják ki azokat, akik annak idején részt vettek a kórházban folytatott fegyelmi vizsgálatban, amely során több dolgozót is elmarasztaltak – igaz a döntést később eljárási szabálytalanságokra hivatkozva visszavonták.