• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A relatív orvoshiányra nincs még megoldás

Hírek Forrás: Magyar Hírlap

Az egészségügyi kormányzat az igazi megoldást a II. Nemzeti Fejlesztési Tervtől várj.,

Noha az uniós csatlakozás óta mást sem lehet hallani, mint hogy a Nyugatra vándorló orvosok miatt kritikus hiány lesz gyógyítókból Magyarországon, az Egészségügyi Minisztériumtól kapott adatok szerint valójában egyre kevesebb az üres orvosi állás. Legalábbis ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal kimutatásából - írja a Magyar Hírlap.


Becslések szerint pillanatnyilag kétezer orvos hiányzik a rendszerből. A kórházakban 1325 betöltetlen álláshely van, a járóbeteg-ellátásból több mint ötszáz, a háziorvosiból hetven orvos hiányzik. Ennél frissebb adat még nincs, ám a tendencia mit sem változott – állítja Huszár András, a szaktárca főosztályvezetője.

 
A házi gyermekorvosok zöme például annyira idős, hogy jó részük öt-hat éven belül nyugdíjba megy. A helyzetet akkor sem lehetne orvosolni, ha felpörgetnék az "utánpótlás-nevelést", hiszen egy orvos kiképzése nyolc-tíz évig tart. Számos más területen is hasonló a helyzet. A Magyar Orvosi Kamara nyilvántartása szerint nyolcezer orvos a nyugdíjkorhatár közelében van vagy már át is lépte azt.


Ezekben a szakmákban három-négy éven belül krízishelyzet alakul ki, ha tovább odázzák az ágazat struktúrájának átalakítását, vagyis bizonyos értelemben az egészségügy reformját. "E nélkül a jövő nehéznek tűnik" – mondta Huszár András. Szerinte Magyarországon relatív orvoshiány van. Ez annyit tesz: átszervezéssel meg lehetne oldani a gondok nagyobb részét.


A hiányszakmák közös jellemzője, hogy tipikusan hálapénzmentesek. Hiszen az orvoshiány oka a szakma alacsony presztízse és túl hierarchikus volta mellett egyértelműen az alulfizetettség. Persze nyilván szerepet játszik az is, hogy a rendszerváltás környékén némileg csökkentették az orvosi egyetemekre felvehető hallgatók számát. 2004-ig folyamatosan csökkent a létszámkeret, majd az idei tanévben százhatvannal nőtt. A tárca tervei szerint a 2006/2007-es tanévben hatvanhattal több orvostanhallgató ülhet be az egyetemi padsorokba.


2003-ban már készült egy "zöld könyv" néven futó felmérés a humánerőforrás helyzetéről a szakminisztérium megrendelésére. Ezeket az adatokat frissíti most a tárca, az így elkészülő dokumentum lehet az alapja a régóta ígért humánerőforrás koncepciónak. Ez tartalmazná a doktorhiányt csökkentő lehetőségeket, kormányzati teendőket. A főosztályvezető szerint ez talán a jövő év első negyedévére elkészülhet, de az egészségügyi kormányzat az igazi megoldást a II. Nemzeti Fejlesztési Tervtől várja, amelyből reményei szerint 800-1000 milliárd forint jut az ágazatnak – már ha a 2007-es indulást nem fúrja meg az uniós költségvetés körüli vita