• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csillapodik a madárinfluenza-frász

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Eddig egyetlen baranyai háziorvos sem tapasztalt a szokásosnál nagyobb igényt a védőoltások iránt, csupán a telefonos érdeklődők száma nőtt.

Több mint félszáz érdeklődő előtt újabb tájékoztató jellegű rendezvényt tartottak tegnap Pécsett, ezúttal nem az állategészségügyi hatóság, hanem a tisztiorvosi szolgálat szervezésében. A tájékoztatón, ahol jelen volt a megyei kórház infektológus főorvosa is – elhangzott: a magyarországi fertőzés veszélye akár nullára redukálható; nem szabad figyelmen kívül hagyni az eddig madárinfluenzában elhunyt áldozatok élet és munkakörülményeit, amelyek egyértelműen hozzá járultak a fertőzéshez, illetve a betegek halálához.


Az egyik pécsi háziorvosi rendelőben ma reggel már többen is vártak az influenza elleni vakcina beadására. A 63 éves Kolosi Andrásné portálunk kérdésére elmondta: több mint négy évtizedet töltött el az egészségügyben, de amióta lehetőség nyílt az influenza elleni védőoltásra, minden évben beadatta magának. Most is ezért jött orvosához, a vakcinát már életkora miatt térítésmentesen igényelheti. A nyugdíjas egészségügyi dolgozó megjegyezte még: nincsenek, nem is voltak fenntartásai a szérum ellen, már csak azért sem, mert eddig - holott betegek között dolgozott – soha nem kapta még meg az influenzát. Náthás, hurutos időszak persze volt már az életében, de a járványszerű fertőzés még nem érte utol.


A baranyai háziorvosok eddigi tapasztalatai szerint – bár számítottak rá – nem nőtt meg a védőoltást igénylők száma, az ingyenes szérum beadása éppen ezekben a napokban zajlik, de csak azokkal a páciensekkel találkoztak, akik azelőtt is kérték az oltást. Volt olyan doktor, aki megjegyezte: telefonon a megszokottnál kissé nagyobb az érdeklődés, de úgy tűnik: a többség még csak gondolkodik a védőoltás lehetőségén. Jobb azonban minél előbb dönteni, mert az oltás után körülbelül tíz nap szükséges az immunizáció kialakulásához a szervezetben.

 
Baranyába ötvenezer ingyenesen beadható vakcina érkezett, Dr. Brázay László tiszti főorvos érdeklődésünkre elmondta, elegendő lesz az igényelt mennyiség, de mindenképpen tanácsos beadatni a térítés ellenében kiváltható védőoltást is, amelynek ára (600-800 forint) elhanyagolható egy valódi influenzafertőzés terápiájának gyógyszerköltségéhez képest.

A megyében egyébként ,úgy tűnik, lecsendesedőben van a korábban tapasztalt madárinfluenza-frász, a korábbi baromfivásárlási szokások lassan visszatérnek, egyre többen vásárolnak ismét konyhakész szárnyast. A baranyai vásárcsarnokokban ettől függetlenül továbbra is érvényben van az egyéni eladókra vonatkozó árusítási tilalom.