• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Thomas A. Waldmann amerikai professzort tüntették ki idén a nemzetközi díjjal.

Thomas A. Waldmann
Az innovatív orvosbiológiai kutatások és nemzetközileg kiemelkedő teljesítmények elismerésére a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centruma 2003-ban alapította meg a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért nevű nemzetközi díjat. Az idei év kitüntetettje Thomas A. Waldmann professzor (USA), aki ünnepélyes keretek között november 28-án vette át a díjat Debrecenben, majd a hagyományoknak megfelelően angol nyelvű előadást tartott.

A nemzetközi elismerést olyan kutató vagy kutató csoport kaphatja meg, akinek, illetve amelynek a munkája jelentősen hozzájárult a molekuláris orvostudomány fejlődéséhez, a kimagasló eredmények pedig áttörést jelentenek, jól hasznosíthatóak a korszerű betegellátásban. Az első díjazott 2003-ban J. Craig Venter professzor volt, aki megfejtette az ember teljes örökletes információtartalmának, az emberi DNS-nek a nukleotid sorrendjét. Tavaly pedig Sir Philip Cohen angol kutató kapta meg a nemzetközi díjat, aki a skóciai Dundee városban az élettudományi kutatásokra épülő biotechnológiai ipart is létrehozott, amely a város gazdaságában 16 százalékos arányban részesedik.

Az idei kitüntetett, Thomas A. Waldmann professzor a Harvard Egyetem orvoskarán kapta meg diplomáját. Ezt követően a Nemzeti Egészségügyi Intézet munkatársa, 1968-től a Nemzeti Rákkutató Intézet immunélettani részlegének a vezetője, 1971 óta pedig az Anyagcsere Kutatási Ágazat igazgatója. Tagja az USA Nemzeti Tudományos Akadémiájának, tiszteletbeli tagja a Magyar Tudományos Akadémiának. A professzor egyike a világ legtöbbet idézett tudósainak.

Kutatásai során az immunválasz szabályozásának molekuláris mechanizmusát tanulmányozta, eredményei alapján súlyos immunbetegségek eredményes kezelésére nyílik lehetőség. Úttörő munkát végzett továbbá a felnőtt T-sejtes leukémia egyik igen veszélyes válfajának gyógyításában is. Nevéhez fűződik az interleukin-2 receptor molekula azonosítása.

A Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum nemzetközi díjának odaítéléséről 12 tagú szakértői csoport dönt, melynek tagjai elismert professzorok, orvosbiológiai kutatók. A díjjal azt a teljesítményt ismerik el, amely a molekuláris orvostudomány területén kiemelkedő előrehaladást eredményezett. A díjazott tevékenysége az alapkutatásokat és az új eredményekhez vezető klinikai kutatásokat egyaránt magában foglalja, amelyek kimagasló módon és eredményesen javítják a korszerű betegellátást. A díjazottak - ahogyan az idei kitüntetett is - a világ élvonalába tartoznak. A kitüntetés anyagi elismeréssel jár (a díj értéke tízezer euro), ezt a kutatók szakterületük további fejlesztésére fordíthatják.

A nemzetközi díj ajánlásait minden évben május 15-ig kell megtenni. Az ajánlólevél tartalmazza, hogy a jelölt milyen lényeges előrehaladás részese volt a molekuláris orvostudomány terén. A jelöltek közül a díjazottat titkos szavazással választják ki.

A díjátadó ünnepséget hagyományosan minden évben novemberben tartják meg, s ugyancsak hagyomány a díszelőadás. Thomas A. Waldmann professzor előadásának címe: Cytokine receptors: Molecular Targets for the Immunotherapy of Leukemia and Autoimmune Diseases volt, amelyet nagy érdeklődés mellett tartott meg.