• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dr. Papp Lajos szívsebész Kaposvár díszpolgára

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Az évnek nincs olyan napja, órája, amikor a pécsi szívcentrum ne fogadná a somogyi akut szívbetegeket.

Dr. Papp Lajos
A dr. Papp Lajos szívsebész professzor vezette centrum és a Kaposi Mór Oktató Kórház kardiológiai team-jének országosan szinte egyedülálló szakmai és emberi együttműködése révén, 1999 óta kiváló eredmények születtek Somogy megye akut koronária betegeinek gyógyításában.

Elsősorban ezért, valamint kimagasló, világszerte elismert szakmai eredményeiért, tudományos és közéleti munkásságáért, s nem utolsó sorban példaértékű emberségéért döntött úgy Kaposvár város közgyűlése, hogy az önkormányzat legnagyobb elismerését, a Kaposvár Város Díszpolgára kitüntető címet idén dr. Papp Lajos professzornak, a pécsi tudományegyetem szívgyógyászati centruma igazgatójának ítéli oda.

A kitüntetést hétfőn, a város napjának tiszteletére, a kaposvári Csiky Gergely Színházban megtartott ünnepségen Szita Károly, Kaposvár polgármestere nyújtotta át a kiváló szívsebésznek.
Kiemelte: Papp Lajos, Széchenyi-díjas professzor, az orvostudományok doktora, két dunántúli – a zalaegerszegi és a pécsi – szívcentrum megalapítója, a gyógyító tevékenység mellett részt vesz többek között az orvosképzésben és nemzetközi színvonalú kutatómunkát is végez. Emberi és szakmai nagyságának, kitartásának jelentős szerepe van abban, hogy a Dél-Dunántúl két városában a szívgyógyászat teljes vertikumát művelő, világszínvonalú intézmény létesült.

Dr. Mágel Ferenc, a Kaposi Mór Oktató Kórház kardiológiai részlegének vezető főorvosa, aki 1999, a pécsi szívcentrum létesülése óta napi kapcsolatban van a szívgyógyászati központ szakembereivel, úgy véli: Papp professzor legnagyobb érdeme, hogy megteremtette a somogyi szívbetegek azonos elvek mentén történő gyógyításának és esélyegyenlőségének feltételeit. Azt, hogy ma már a megye legkisebb településén élők is ugyanolyan eséllyel kerülhetnek a szívcentrumba, mint a nagyvárosok lakói, amennyiben panaszukkal azonnal orvoshoz fordulnak. Mágel főorvos azonban kritikusnak nevezte azt a helyzetet, hogy a kardiális betegek egy része sokáig tűri a rosszulléteket és csak akkor fordul orvoshoz, amikor már lényegesen kisebb az esély a sikeres beavatkozásra. Pedig az időben jelentkező és azonnal továbbküldött koronária-betegek esetében 2-3, míg a késlekedőknél 10-20 százalék a halálozás.

Elmondta: a szívcentrum létesülése óta több ezer beteget küldtek Kaposvárról szívkatéterezésre. Többségüknek koszorúér-tágítást vagy koszorúér- műtétet, illetve műbillentyű beültetést végeztek, melynek eredményeként Somogyban kimutathatóan csökkent az infarktus- halálozás. Kaposvárról évente 150, a megyéből 200 beteget operálnak meg. Közülük tavaly négyet veszítettek el.

- 2000 januárja óta sürgősséggel, mintegy 1000 szívbeteget, közülük 217 friss infarktusost és 300 infarktusost gyógyszeres kezelés után küldtünk tovább szívkatéteretésre. Ma már azonban mindenkit azonnal továbbküldünk, mert, ha gyógyszeres kezeléssel próbáljuk megnyitni az elzáródott eret, akkor 30-40 százalék az esély a sikeres kezelésre, míg, ha katéterezéssel tesszük ugyanezt, 98 százalék– mondta Mágel főorvos.
Az infarktusos betegeknek a szívcentrumban vagy stentet ültetnek be, vagy megoperálják őket. A 200 ilyen esetnek mintegy 10-15 százaléka kerül azonnal műtétre.

- Partnernek tekintenek bennünket, elfogadják a véleményünket, így azonos elvek alapján tudjuk ellátni a betegeket. Pécsett, a heti regionális megbeszéléseinken dől el, hogy mikor és miképpen látunk el egy-egy akut szívbeteget - emelte ki együttműködésük lényegét dr. Mágel Ferenc.

Vannak azonban olyan tényezők, melyeket a mégoly gondos szívgyógyászok-szívsebészek sem képesek kontrollálni. Ilyen a stressz és a cigaretta. A feszültségben élő és dohányzó koszorúér- betegek között egyre több a fiatal és egyre több a nő.
- Minap egy 34 éves infarktusos fiatalembert küldtünk Kaposvárról a szívcentrumba, de volt már 25 éves nőbetegünk is. A tapasztalat az, hogy a fiatal, akut koronária-beteg nőknek a 99 százaléka dohányzik – mondta dr. Mágel Ferenc. Hozzátette: ma már csak kivételes esetben - ötszázból egy szívbeteget - küldenek másik szívcentrumba. Szívátültetést két betegükön végeztek Budapesten, közülük azonban az egyik meghalt. Jelenleg további négy várólistás reménykedik a sikeres szívcserében.

Ugyancsak a város napján nyújtotta át Szita Károly polgármester a „Kaposvár Város Szolgálatáért" kitüntetést dr. Fekete István, kaposvári fogorvosnak.