• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dunaújváros: tiltakozik az EDDSZ

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Ma juttatja el tiltakozó levelét a dunaújvárosi kórház kht.-vá alakítása ellen az EDDSZ elnöke a polgármesterhez.

Szent Pantaleon Kórház
A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház kht.-vá alakítása ellen tiltakozó levelet küld Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke dr. Kálmán Andrásnak, Dunaújváros polgármesterének – tájékoztatta a Weborvost Rádonyiné Ősi Márta, a dunaújvárosi EDDSZ vezetője.
Az EDDSZ egyrészt az Alkotmányra hivatkozva kíván vétózni: az alapjogszabály szerint ugyanis a kormánynak kell biztosítania az egészségügyi ellátás anyagi fedezetét, ám a magánosítás sérti az Alkotmány ezen, még életben lévő passzusát. Másrészt az Európai Unióban nem elfogadott forma a közhasznú társaság, ezeket meg is kell szüntetni a jogharmonizáció jegyében. Harmadrészt még életben vannak a szakszervezet sztrájkkövetelései, beleértve a kórházak védelmét, így a kormány írásos ígérete értelmében a kormány nem járulhat hozzá az átalakításhoz.

Az EDDSZ elnöke pénteken tartott dolgozói fórumot a kórház auditóriumában, ahol elmondta: szemfényvesztésnek tartja a neoliberális gazdaságszemlélet jegyében meghirdetett átalakításokat, amelyek célja, hogy a 2007-től érkező EU-s forrásokat magánzsebekbe juttassa az egészségügyi ágazat fejlesztése helyett. Leszögezte: az EDDSZ nem engedi, hogy kiszipolyozzák az egészségügyet, és azt sem hagyja, hogy „gazdasági haszonszerzés céljából lemészárolják a dolgozókat".

A fórumon kiosztották az EDDSZ munkajogászának feljegyzését, amely dr. Tállas Miklós véleményét tartalmazta a kht.-s munkaszerződés-tervezetre vonatkozóan. A jogász szerint több pontatlanságot és hiányosságot tartalmaz a dokumentum, néhány esetben pedig jogsértő (például a titoktartási kötelezettség vagy az ügyeleti díj mértékére vonatkozóan). Dr. Tállas Miklós szerint a szerződés nem garantálja, hogy a közalkalmazotti törvény hatálya alól kikerülő dolgozók „nem kereshetnek kevesebbet" a törvényben foglaltakhoz képest.

Az átalakítással kapcsolatos vitás kérdések tisztázására a helyi EDDSZ kezdeményezi egy többoldalú vitafórum életre hívását: a munkavállalók, a szakszervezet, a munkáltató és az önkormányzat bevonásával, s akár a lakosság részvételét is elképzelhetőnek tartják Rádonyiné Ősi Márta szerint.