• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Érvek és ellenérvek pályázat előtt

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Februárban kiderül, lesz-e pályázó a Baranya megyei kórház működtetésére.

A Pécs-Baranya megyei Kórház jövőjéről december 17-én, egyszerű többségi szavazással döntött a közgyűlés. Ennek értelmében az intézmény működtetési jogát magánbefektetőnek kívánják eladni. Az ezzel kapcsolatos pályázat kiírását e hónap végére ígérik, s amennyiben talál az önkormányzat megfelelő befektetőt, az üzleti tranzakció már februárban realizálódhat. E kényszerű lépésre azért volt szükség, mert a több funkciós, számos intézménnyel rendelkező megyei kórház a múlt év végére több mint 200 millió forintos deficitet halmozott fel, amig már csődbiztos kinevezését indokolná.

Éppen ezt akartuk elkerülni azzal, hogy meghirdetjük eladásra az intézmény működtetési jogát. Ez számunkra egyrészt előremenekülést jelent, másrészt pedig semmiképpen nem akartuk vállalni azokat a megszorító lépéseket, amelyek logikusan együttjárnak egy önkormányzati biztos tevékenységével - magyarázta a döntés okát Dr. Kékes Ferenc, a közgyűlés elnöke. Kékes elmondta még, hogy a küszöbön álló privatizáció szigorú feltételek mellett jöhet csak létre. A projekt harminc évre szól, s ez idő alatt hatmilliárd forintos fejlesztést is végre kell hajtania a tulajdonosi körnek. Ennek eredményeként például a pécsi tüdőszanatórium helyén létrejöhet egy olyan regionális feladatokat ellátó, korszerű infrastruktúrával kialakított gondozóközpont, amely az idős, állandó ellátásra szoruló betegek intézménye lehet, s amilyen nincs Magyarországon.

A magánosítás lehetőségét viszont élesen bírálta a Fidesz pécsi szervezete. Az ellenzék attól fél, hogy a város és a régió egyik legfontosabb egészségügyi ellátóhelyén nem csak elsorvadnak azok a szakmai kapcsolatok, amelyek jelenleg kiválóan működnek az egyetemmel, de attól is tartanak, hogy az új befektető csakis a számára haszonnal járó egységeket fejleszti, amíg a kevésbé gazdaságos részlegekkel nem foglalkozik majd. Februárban derül ki, hogy lesz-e pályázó a működtetési jog megvételére.