• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Februárban influenza?

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Ha sokasodik a betegszám, minden háziorvosnak jelentenie kell.

Az időjósok prognózisa szerint februárban jelentősen megenyhül az idő, ami mindenképpen kedvez  influenza járvány kialakulásának. A várható plusz tíz fokos hőmérsékletek mellett ugyanis alig van esély arra, hogy az évről évre szokásos, tömeges méretű infekciót elkerüljük- állítják az ÁNTSZ szakemberei. Dr. Fekete Zsuzsa főorvos szerint eddig még egyetlen esetben nem sikerült influenza vírust izolálni a központi laboratóriumban, de a baranyai háziorvosok jelentéseiből kiderül: gyakoribb az enterális betegségeket okozó vírusfertőzés, hátterében többnyire a calicivírussal. Vélhetően ez a kórokozó söpört végig két hete a PTE bőrgyógyászati klinikáján is- állítja a szakember. Lapunk pedig úgy értesült, hogy a múlt hét végén a szekszárdi kórház tüdőosztályán tört ki hasonló fertőzés, amely – a pécsi klinikához hasonlóan – nem kímélte az intézmény dolgozóit sem. Információink szerint a tüdőosztály főorvosa is infúziós kezelésben részesült.

A calicivírus mellett idén is több a bakteriális eredetű tüdőgyulladás, amire az orvosok szerint jobban oda kellene figyelni. A helyzet ugyanis az, hogy a pneumonia - a korszerű antibiotikumos terápiás lehetőségek ellenére – ma is meglehetősen sok halálesetet okoz világszerte. A WHO statisztikája szerint a betegek nyolc-tíz százaléka nem éli túl a tüdőgyulladást. Különösen veszélyeztetettek a gyengébb immunrendszerűek, azaz az idősek és a gyerekek. Ezért fontos a tüdőgyulladás gyors felismerése és a célzott terápia mielőbbi megkezdése.
Egy esetleges influenza járvány idén a korábbiaknál jóval nagyobb hangsúlyt kap hazánkban , tekintettel a madárinfluenzára. Ezért az országos ÁNTSZ vezetője elrendelte: a kijelölt háziorvosoknak hetente jelenteniük kell az érintett figyelőszolgálatoknak azokat a gyanús eseteket – láz, köhögés, fefájás, torokfájás, izomfájdalmak – amelyek influenzavírus jelenlétére utalhatnak. Ha a betegségek száma ugrásszerűen megemelkedne, a jelentési kötelezettség az ország minden háziorvosára kiterjed majd.