• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Felekezetek között vándorol a kórházi ágy

Regionális hírek Forrás: MTI

Egy éve Pásztó kapott Ausztriából jó minőségű, mozgatható rehabilitációs ágyakat, most ők küldik Ukrajnába viszik a felszabaduló kórházbútorokat.

Huszonöt kórházi ágyat adományoz a pásztói Margit Kórház a beregszászi kórháznak az ADRA-Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány közreműködésével. Az adományt a katasztrófavédelem szállítja majd Ukrajnába.


A részletekről tartott sajtótájékoztatón Bakosné Zohán Tünde, az ADRA ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy felekezetek közötti együttműködésről van szó, hiszen a beregszászi kórház a református egyház intézménye. Közlése szerint a kórházi ágyakon kívül egyéb egészségügyi és gyógyászati segédeszközöket is visznek Ukrajnába, a szállítmány összsúlya 1249 kilogramm, értéke 7205 euro (közel kétmillió forint).


Az előzményekről Boczek Tibor, a pásztói Margit Kórház igazgatója elmondta, hogy egy éve ők kaptak Ausztriából jó minőségű, mozgatható rehabilitációs ágyakat az ADRA segítségével, és akkor vetődött fel, hogy a Pásztón felszabaduló ágyakat viszont olyan helyre továbbítanák, ahol örömmel fogadnák azokat. "Mi átélhettük, milyen az, amikor valaki bajban van, és segítséget kap" - idézte fel az igazgató.


Arról, hogy a pásztói kórház saját felszabaduló ágyait ajánlotta fel, Fenyvesi Péter Pál, az adventista egyház lelkésze úgy vélekedett, hogy ilyen nemeslelkűséget korábban még nem tapasztalt.

Az ADRA 120 országban van jelen, és Ukrajnába ez az első ilyen kezdeményezés, mégpedig olyan kórházba, ahol elkel a segítség - tette hozzá Szigeti László, az ADRA kuratóriumi elnöke.

Babák László, a logisztikai feladatokat vállaló Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság humán főosztályának vezetője közölte, több hónapos ügyintézés kellett ahhoz, hogy csütörtökön már átadhassák az adományt Beregszászon. Kitért rá, hogy 1998-ban és 2000-ben már mobilkórházat is kijuttattak Kárpátaljára az árvíz idején, de "békeidőben" ez lesz az első, Magyarországról induló egészségügyi szállítmány.

Legolvasottabb cikkeink