• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Férfi is lehet szülésznő

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Kihelyezett oktatás keretében szülésznőket képez Szolnokon a Szegedi Tudományegyetem.

A szolnoki Tiszaparti Gimnázium földszinti aulájában a VI. Szolnoki Felsőoktatási és Továbbképzési Börze egyik standján a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Kara (EFK) is bemutatkozott. A Weborvos az iránt érdeklődött, hogy az ősztől induló – sokáig csak Bolognai folyamatként emlegetett – új rendszerű képzés milyen változásokat hoz az egészségügyi felsőoktatásban. A tét nem lesz kisebb, hiszen a felsőoktatási reformmal az alapszakok száma ugyan csökken, segítve a továbbtanulásnál az eligazodást, de még inkább mérlegelni kell a túljelentkezési arányokat, és nem árt tisztában lenni az alapszakon belüli kurzuskínálatokkal, amelyek a mesterfokon való tovább haladást lehetővé teszik például az egészségügyben.

A védőnő- és ápoló képzés eddig két éves, közös szak volt, ezen túl az ápoló és gyógytornász szak egy évig halad együtt, ezt követően kell a szakirányról dönteni – mondta Keller Zsuzsa, védőnő szakos negyedéves hallgató. Alapképzésnek megmaradt a védőnő, az ápoló, és a gyógytornász alapszak, amelyeken négy éves tanulás után lehet diplomát szerezni. A szülésznő, valamint a képi diagnosztikai és intervenciós asszisztenseket képző szakok is megmaradtak, nem adnak ugyan diplomát, de felsőfokú szakképzés keretében szakmát adnak.

Szolnokon már másodszor indítjuk főiskolai képzés keretében a szülésznőképzést – tájékoztatott Simon Katalin, az Ápolási Tanszék adjunktusa. Ilyen képzést egyébként is csak főiskola szervezhet. Az EFK kihelyezett formában foglalkozik ezzel a képzéssel. Szegeden a volt Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskolában tanulói jogviszonyban van ilyen képzés, míg Szolnokon a több jogot adó hallgatói jogviszony keretében képzik a szülésznőket, vagyis az egyetemi hallgatókkal azonos jogokat élveznek majd a felvételt nyert tanulók. Szolnokon már a második tanév indul, ha elegendő jelentkező lesz. Tavaly hatvanan jelentkeztek, végül huszonöt hallgatót vettek fel.

Mint megtudtuk, a szegedi EFK-n mintegy 1500-an tanulnak, többségük lány, de a gyógytornász, illetve ápolói szakon már több fiú van. Előfordult az is már, hogy szülésznői szakra férfi is jelentkezett, ami természetesen nem kizáró ok a felvételhez. Mivel az EFK szakjai nagyon gyakorlatigényesek, megmaradt a négyéves képzési idő, vagyis nyolc félév után lehet továbbmenni a másfél éves egyetemi képzésre, ami sokkal rövidebb, mint ami a korábbi oktatási rendszerben volt.