• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Influenza: a pániknál jobb az elővigyázatosság

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Bár néhány esetben az országos felső légúti kóroki monitoring rendszer segítségével már kimutatták az influenza A vírusát, járványról még nem beszélhetünk.

Ezt  dr. Tasáry Ilona, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kommunikációs főosztályvezetője nyilatkozta azt követően, hogy bejelentették: az első élődonoros májátültetésen átesett kislány szervezetéből is az influenza  A vírusát azonosították az Országos Epidemiológiai Központban (OEK).

Az influenza-vírus megjelenése azért figyelemre méltó, mert amennyiben a világ több táján felbukkanó H5N1 madárinfluenza vírus az emberi szervezetbe kerülve találkozik a szokványos, szezonális influenza vírussal, létrejöhet az a mutáns, amely emberről-emberre terjedve, tömeges halálozással járó, világjárványt okozhat.

A H5N1 madárinfluenza-vírusfertőzés azonban önmagában nem feltétlenül végződik halállal. A világban eddig előforduló esetek mintegy 50-60 százaléka volt végzetes. A kór kimenetele függ a beteg  immunállapotától és attól is, hogy milyen mennyiségű kórokozó került a szervezetébe – erősítette meg dr. Tasáry Ilona, az állatról emberre is terjedő megbetegedés törökországi és romániai eseteinek megszaporodását követően. Hangsúlyozta: a világban jelenleg kimutatható H5N1 madárinfluenza vírus elsősorban a szárnyasokkal szoros kontaktusban élő, dél-kelet ázsiai és a vallási tilalom miatt sertéshúst nem fogyasztó, törökországi lakosság körében fordult elő. Ott, ahol az élelmezés miatt nagy kincs a szárnyas állat, s ahol a tartási feltételek, a higiéné, valamint a megfelelő tájékoztatás hiánya egyaránt jelentős szerepet játszik a fertőzések kialakulásában.

Az európai, s így a hazai állattartási szokások mellett egyelőre nem kell tartani a madárinfluenza kialakulásától.

Influenza van, járvány még nincs

- Magyarország tehát az állati eredetű vírustól mentes, ezért egyelőre nincs ok arra hogy a korábbi intézkedésektől eltérően kezeljük a történéseket – mondta Tasáry Ilona. – A szigorítások továbbra is az állategészségügy és az élelmiszerellenőrzés, valamint a lakossági felhívások szintjén vannak érvényben, lakossági utazási korlátozásokkal még nem kell számolni. Ha azonban az Európai Uniótól vagy annak megfigyelő szervétől, az ECDC-től a korábbitól eltérő instrukciót kapunk, azt nekünk is követnünk kell. A tagországokat éppen most tájékoztatták az aktuális helyzetről, majd meghozzák a szükséges, valamennyi tagállamra érvényes szakmai döntést is.

Arra a kérdésre, hogy változtat-e a védelmi stratégián az a hír miszerint már a hazánkéval határos egyik romániai megyében is találtak madárinfluenzával fertőzött házi szárnyasokat, dr. Tasáry Ilona elmondta: szolgálatuk alapvetően a WHO és az ECDC által közölt konkrét, laboratóriumi vizsgálatokkal is megerősített, szakmailag ellenőrzött információkat ad ki. Ezekben azonban még nincs szó az említett, romániai fertőzésekről. A félelmünk tárgyát képező, egy esetleges világjárványt okozó, mutációval létrejövő vírus pedig egyelőre nem is létezik.

A napjainkban tapasztalható száraz hideg nem kedvez az influenza-vírus terjedésének sem, ezért nem tudni, hogy egyáltalán lesz-e és mikor szezonális influenza-járvány, hiszen még Európából sem jelezték a megjelenését. 

Egymillió ingyenes oltóanyag fogyott el

A jelenleg forgalomban lévő és térítésmentesen is hozzáférhető védőoltás azonban mindkét, A és B variáns ellen hatékony – hangsúlyozta Tasáry Ilona hozzátéve: még mindig nem késő beoltatni magát annak, aki ezt eddig nem tette meg, hiszen a védelem két hét alatt kialakul.

Az országosan rendelkezésre álló 1 millió 300 ezer ingyenes oltóanyagból december elején még  tartalékuk volt, a nagyobb kereslet ellenére sincs az ellátásban fennakadás. A térítéses vakcinához pedig korlátlan mennyiségben férhet hozzá a lakosság.

Azzal a hírrel kapcsolatban, miszerint hazánkban e hét végére mintegy 20 ezer madárinfluenza elleni védőoltás áll a szárnyasokkal dolgozók rendelkezésére, Tasáry Ilona elmondta: Rácz Jenő egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón bejelentette: a törzskönyvezést követően, amennyiben szükséges, ez a mennyiség rendelkezésére áll a hazánkban szárnyasokkal dolgozóknak.

Tasáry Ilona hozzátette: jelenleg, a magyar laboratóriumban kifejlesztett oltóanyag törzskönyvezése - sűrű egyeztetések közepette - folyamatban van az Országos Gyógyszerészeti Intézetben. A törzskönyvezést megelőző, kampányszerű oltás azonban nem képzelhető el.

Hatékony magyar vakcina a H5N1 vírusra

A hazai fejlesztésű oltóanyag egyes médiumokban megkérdőjelezett hatékonyságával kapcsolatban kijelentette: szakmai szempontból az a lényeg, hogy a H5N1, madaraknál megbetegedést okozó vírust kutatási céllal megkapta az OEK, mert rendelkezik olyan laboratóriummal amelyben sikerült egy konkrétan eme vírus ellen hatékony vakcinát előállítani.

A lakosság védekezésének lehetőségeiről szólva a WHO, valamint az ÁNTSZ által kiadott irányelveket, tájékoztatást tartja továbbra is mérvadónak. E szerint, ha tehetjük, ne menjünk a veszélyeztetett térségbe, étkezésnél pedig csak az ismert származási helyről beszerzett, hatóságilag ellenőrzött, megfelelően hőkezelt, állati eredetű élelmiszert fogyasszunk és kerüljük az utcai gyorsárusok kínálta ennivalót.

Tasáry Ilona hangsúlyozta: amennyiben hazánkban bármelyik állatorvos a szárnyasoknál felfedezett madárinfuneza-gyanús esetet jelentene, úgy az uniós ajánlások és a nemzeti pandémiás terv szerint járnának el.