• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fizetnek, de nem annyit

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Nem marad ügyeletes orvosi ellátás nélkül 23 ezer ember a Mátra-alján, mert megegyezés született az önkormányzat és az ügyeletet ellátó orvosok közti bérvitában.

Rendelő Pásztón
A pénteki megállapodás értelmében az eddigi 600 forintos óradíjat visszamenőlegesen 1200 forintra módosítják, s november 18-tól 2006. december 31-ig 1800 forintjával számolják majd el Pásztón a háziorvosoknak az ügyeletben töltött időt.

Az ügy előzménye, hogy az orvosok immár több mint egy éve nem vették fel ügyeleti díjukat, mert megalázóan alacsonynak tartották azt. Szerették volna elérni, hogy óránként 1800 forintot számoljanak el nekik, ám érdemi tárgyalásba viszont csak akkor kezdtek velük, amikor ők a média segítségével magukra vonták a figyelmet, vagy – nevezzük néven - gyakorlatilag megfenyegették az önkormányzatokat. Legutóbb azzal, hogy a kötelező ügyeleten túl többletmunkát nem vállalnak.

Így viszont kérdésessé vált, ki gyógyítja a beteget este vagy a hétvégén. Erre válaszlépésként több polgármester fenyegető levelet küldött a településén működő – és a pásztói központi ügyelet munkájában alapszerződés szerint kötelezően résztvevő – háziorvosának. Ebben a polgármesterek gyakorlatilag kilátásba helyezték, hogy felbontják a háziorvosi szerződést, ha az orvosok a korábbiak szerint nem vállalják a többletmunkát. Elsőként dr. Nagypál Györgyi, Csécse háziorvosa tagadta meg a kötelezőn túli munkát, majd férje, dr. Haris Tamás pásztói és a szurdokpüspöki háziorvos, dr. Soós Natália jelentette be, hogy csak annyit dolgozik, amit számára a törvény kötelezően előír, s így tett dr. Gömöri Katalin is. A tizennégy orvosból végül legalább heten a passzív rezisztetnciát választották. Ők megértően nyilatkoztak az ügyeletet vállaló, vagy éppen őket helyettesítő kollégáikról, mondván, nyilván megfélemlítették őket.

Dr. Forrási Ottokár, cserhátszentiváni háziorvos ugyanakkor közölte, hogy noha ügyeletet vállal továbbra is, kitart az ügyeletes stáb minden követelése mellett. Lelkiismeretileg viszont nem tud másként dönteni. Dr. Landmayer Balázs ugyanígy volt ezzel, ám olyan orvos aki akadt, aki azon a véleményen volt, hogy kényelmes szituáció, ha bizonyos esetekben a közalkalmazott, máskor meg a vállalkozó szerepébe helyezkedik az orvos. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy az ügyeletért itt senki sem kapkod.

Pásztón mindeközben úgy látszott, hogy rendkívüli helyzet áll elő: az ügyeletes orvosok helyettesítését az ügyelet szervezőjének, a helyi Margit Kórháznak egyre nehezebb lesz megoldani, ezért Pásztó polgármestere pedig védelmi bizottsági ülést hívott össze.
A testület pénteken zárt ülésen, öt órán át tárgyalt az ügyeleti díjakról. Az orvosok a polgármestereiktől szóbeli értesítést kaptak az ülésről, ami – védelmi bizottsági ülés révén - a honvédelemről szóló törvény alapján zárt ülésként működik. (Arra a kérdésre, hogy egy kistérségi ügyet miért nem kistérségi ülésen, s miért katasztrófahelyzetek kezelésére hivatott védelmi bizottsági ülésen tárgyalnak – Pásztó polgármestere, Sisák Imre a következőket mondta: a helyi védelmi bizottsági ülés összehívásáról már november 4-én döntöttek. Mivel ezen minden, az orvosi ügyeletben megszervezésében is érintett polgármesternek részt kell vennie, célszerűnek látszott ezt itt napirendre tűzni. Továbbá amennyiben nem sikerült volna egyezségre jutni a háziorvosokkal, az katasztrófahelyzet eredményezhetett volna 14 település egészségügyi ellátásában.)

Az ülésre – amelynek első napirendje az óvóhelyek állapota volt- kezdetben csak az orvosok mehettek volna be, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökét és főtitkárát, valamint az általuk megbízott ügyvédet nem engedték az ajtón túlra. Így viszont az orvosok egyenlőtlennek tartották a tárgyalást, s maguk is kívül maradtak az ajtón. Csak akkor mentek be a terembe, amikor a tárgyalások végén az érdekvédőket is beengedték.

A pásztói védelmi bizottsági ülésen részt vett Dérer István, a megyei egészségbiztosítási pénztár vezetője és dr. Hajdú Katalin, az ÁNTSZ Nógrád megyei igazgatója is, akik a tárgyalásokat és annak eredményét nem kívánták kommentálni. Sisák Imre ötórás, zárt ajtók mögötti tárgyalás befejeztével közölte: visszamenőlegesen 1200 forinttal számolják az ügyeletet Pásztón, s mostantól 1800 forint itt az óradíj. A tiltakozó orvosok ennyiért azonban már beálltak ügyeletet adó kollégáik közé.

Éger István, a MOK elnöke kérdésre válaszolva újságíróknak elmondta, hogy november 23-án tárgyal majd Gyucsány Ferenc miniszterelnökkel az európai uniós munkaidő-direktíva betartatásáról, ami az egészségügyben dolgozóknál kulcskérdés. Továbbá arra is kíváncsi, hogy a túlmunka finanszírozását hogyan kívánja a jövő évi költségvetésben a kormány biztosítani.

Megegyezés hiánya így nem veszélyezteti a pásztói ügyeleti ellátást. Az önkormányzatoknak az idei évre plusz egymillió forint kiadást jelentő megegyezést a polgármestereknek még jóvá kell hagyatni a testületükkel, ennek határidejét a felek november 30-ban állapították meg. Az orvosok azonban már mától vállalták a kötelezőn felüli ügyeleti munkát. Éger István elfogadható kompromisszumnak nevezte a megállapodást,

Dr. Nagypál Györgyi, aki elsőként tagadta meg a kötelezőn felüli munkát, a Weborvosnak elmondta: örül, hogy megállapodásra jutottak, dolgozni akarnak, s most talán partnernek is tekintik őket. Pásztón minden esetre úgy tűnik, hogy egyelőre megnyugodtak a kedélyek, az orvosok abban bíznak, most már csak a betegre kell figyelniük.