• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fogyatékkal élők új foglalkoztatója Pécsett

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A fogyatékkal élők szervezett foglalkoztatására jelentős összeget nyert uniós pályázaton Pécs városa.

Komoly összeget, 250 millió forintot nyert pályázaton a városban lakó, fogyatékkal élők foglalkoztatására a pécsi önkormányzat, s ehhez még 15 millió forintot tett hozzá a helyhatóság - jelentette be Toller László polgármester, hangsúlyozva: ez a fajta szolgáltatás megfelelelő lehetőséget, körülményeket, az éppen aktuális egészségi állapotnak megfelelő tevékeny munkát, értelmes elfoglaltságot biztosít a kerekes székhez kötött , látás,-hallás vagy éppen értelmileg sérült embereknek, és ezzel párhuzamosan tehermentesíti a róluk gondoskodó családtagokat is.

Sokszor ugyanis éppen az a probléma, hogy ezek a sérült emberek többnyire lakásuk kényszerű magányában, ingerszegény környezetben élnek, ezért alapbetegségükhez gyakran társul depresszió is. Megerősítette ezt annak a konferenciának több résztvevője is, akik  azért gyűltek össze Pécsett, hogy meghallgathassák, milyen újabb lehetőségeket kínál számukra településük.

Az ifjúsági ház nagy terme többnyire kerekesszékhez kötött vendégei főként arról panaszkodtak, hogy még mindig kevés önkormányzati épületbe , vagy orvosi rendelőbe tudnak bejutni akadály nélkül. Igaz, mint elmondták, ha segítséget kérnek mondjuk a lépcsőn feljutáshoz , az általában nem marad el, de az egészségesek többsége ritkánismeri a megfelelő módját, miként is nyúljon a sérült emberhez.

Az egyik középkorú asszony a tanácskozás szünetében például elmondta: nemrég fordult elő, hogy egy hivatalban kellett volna ügyét elintéznie, és ketten is megpróbálták felsegíteni a lépcsőn, de egy szerencsétlen mozdulat miatt a kerekesszék megbillent , felborult, ő pedig kiesett a földre. Szerencsére az ijedtségen kívül más baj nem történt, de ez a példa is jól mutatja a gondokat.
Egy nemrég készült statisztika szerint  a pécsi középületeknek csupán öt százalékát lehet akadály nélkül megközelíteni, de elkészült az az internetes akadálymentes térkép, amelyből tájékozódhatnak a mozgássérültek: hova érdemes elindulniuk.

A 250 milliós uniós támogatásból létesült foglalkoztató viszont,  ahol majd a fogyatékkal élők dolgozhatnak, már a vonatkozó uniós kritériumok figyelembevételével nem csak kívülről lesz jól megközelíthető, hanem belső helyiségeit is úgy alakítják ki, hogy használatuk minden gond nélkül lehetővé váljék.