• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Galambászokra, baromfitartókra is leselkedik a papagájkór veszélye

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Immáron egyetlen beteget sem ápolnak papagájkór gyanújával a gyulai tüdőkórházban.

Hazaengedték az utolsó beteget is, akit papagájkór gyanújával ápoltak a gyulai tüdőkórházban – tájékoztatta a Weborvost Vincze Árpád főigazgató. A beteg a békéscsabai baromfi-feldolgozóban dolgozott, s tüdőgyulladással fordult orvoshoz – a papagájkór-fertőzés gyanúját munkahelyére alapozták, tudván: az elmúlt hónapokban mintegy negyvenen kerültek az üzemből hasonló tünetek – atípusos tüdőgyulladás – miatt kórházba. Vincze Árpád elmondta: az utoljára az intézetben ápolt betegnél az elsődleges laboratóriumi vizsgálat nem igazolta vissza a gyanút, ám a pácienst még kontrollra visszavárják.


Amint arról portálunkon beszámoltunk, a közelmúltban a szentesi baromfi-feldolgozó munkásai között is tömegesen fordult elő papagájkóros fertőzés, illetve annak gyanúja. A Csongrád megyei esetek azért váltottak ki különösen nagy visszhangot, mert a deszki tüdőkórházban egy munkás egy hónappal ezelőtt belehalt a papagájkór által kiváltott tüdőgyulladás szövődményeibe.

Az esetek óta a területileg illetékes tisztiorvosi szolgálatok mind a békéscsabai, mind a szentesi baromfi-feldolgozót fokozottan ellenőrzik, utóbbi üzemet a munkavédelmi előírások megsértése miatt több alkalommal meg is bírságolták. Ennek hátterében az állt: a dolgozók nem használták az előírások szerint a száj- és orrmaszkot, holott azzal a minimálisra csökkenthető a fertőzés kockázata.


A papagájkór nemcsak nagyüzemi körülmények között fertőz: amatőr és profi galambászok éppúgy elkaphatják a betegséget, mint baromfit háztájiként tartók.

A szakemberek a madáfinluenza-pánik nyomán rendszeresen hangsúlyozzák: a papagájkórnak és a madárinfluenzának semmi köze egymáshoz. A papagájkór egy baktérium által kiváltott betegség, amellyel a madárállomány jelentős része fertőzött, ám a kór az állatokban csak ritkán okoz felfedezhető tüneteket. A papagájkór egy azon kórokozók közül, amelyek az emberi szervezetben atípusos tüdőgyulladást válthatnak ki.

A magas lázzal, fej- és végtagfájdalmakkal, elesettség érzetével járó megbetegedés tünetei antibiotikumos kezeléssel és pihenéssel néhány nap alatt csillapíthatók, s ha nem lép fel szövődmény, a kór eredményesen és viszonylag gyorsan gyógyítható.