A Békés Megyei Agrárkamara szerdán szakmai tanácskozást rendez a madárinfluenzáról, annak egészségügyi és gazdasági következményeiről.
A rendezvényen Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója elemzi a baromfiágazat aktuális helyzetét, majd Paljak János, a szarvasi Gallicoop Rt. állatorvosa az állategészségügy, Halmai Éva élelmiszerbiztonsági felelős pedig az élelmiszerbiztonság szempontjából beszél a fertőző kórról, ezt követően a madárinfluenza humán-egészségügyi összefüggéseit Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos taglalja. A bárki számára nyitott tanácskozást szerdán délelőtt 9 órától a Lencsési út 140. szám alatt található Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolában tartják.
Ahogyan csaknem az ország egész területén, Békés megyében is visszaesett a baromfihús-fogyasztás. Vannak olyan üzletek, ahol ma feleannyi baromfihúst adnak el, mint egy-két hónappal ezelőtt, s a térségben lévő üzemek is kénytelenek mostanság termékeiknek egy részét raktáron tartani.
A szakmai rendezvényhez kapcsolódva a békéscsabai baromfi-feldolgozó 250 grillcsirkét ajánlott fel, hogy abból bárki ingyen kóstolhasson, aki a déli órákban a belvárosi Korzó tér felé jár. Városvezetők, állatorvosok, a területi agrárkamara és a tisztiorvosi szolgálat munkatársai is ott falatoznak majd, hogy ezzel bizonyítsák azt: nincs mitől tartania annak, aki ellenőrzött, magyar baromfit fogyaszt.