• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hármas ünnep Miskolcon

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Az élet örömének ünnepe Lillafüreden.

Hármas jubileumot ünnepeltek november 13-án a lillafüredi Palotaszállóban a miskolci Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) gyermek-onkohaematológiai osztályának transzplantációs részlegén dolgozók – együtt az ott gyógyult gyermekekkel, illetve családtagjaikkal.

A gyermek-csontvelőtranszplantációs osztály egy évtizede működik, míg a tevékenységét támogatni hivatott Bonta Zoltán Gyógyászati Alapítvány 15 éves az idén. Tavaly novemberben nyitotta meg ugyanakkor kapuit a miskolci megyei kórházban az úgynevezett Ronald McDonald Ház, mely a transzplantációs osztályon kezelt gyermekek családtagjainak ad ideiglenes otthont.

A Bonta Zoltán Emlékére Gyógyászati Alapítvány tevékenysége a kórházi osztály munkája egyik legfőbb alappillérének tekinthető. Az alapítvány elnevezése sejteti a szomorú tényt: egy hatéves leukémiás gyermek értelmetlen halála közvetve nyújt számos leukémiás és csontvelőtranszplantált beteg gyermek számára új esélyt az életre. A kisfiú betegsége idején, a ’80-as évek végén nem végeztek még Magyarországon csontvelő-transzplantációt, s az amerikai átültetéshez szükséges, több mint 12 millió forintot lehetetlen volt előteremteni. Adományokból 1,7 millió forint gyűlt össze, ám ez nem volt elegendő. Az édesapa, Bonta László azonban úgy döntött, mindent megtesz a jövőben azért, hogy legalább a többi kisbeteg gyógyulási esélyeit javíthassa. A kisfia számára gyűjtött adományok jelentették az alaptőkét az alapítvány számára, s azóta pályázati forrásokból, az adó 1 százalékából és felajánlásokból, egyéni adományokból biztosítottak számos olyan speciális, nagy értékű eszközt, berendezést és műszert a gyermekosztálynak, melyek alapjaiban határozzák meg napjainkban is működését.

Bonta László a Weborvosnak elmondta: az alapítvány évente szervez táborokat a gyermekek számára, s támogatja a kisbetegek nehéz helyzetbe került családját, az osztály nővéreinek szakmai továbbképzését, és megjutalmazza a kiemelkedő teljesítményt nyújtó nővéreket.

Jelentős támogatást biztosított az alapítvány a transzplantációs osztály megnyitásához is – erre egy évtizede került sor. Dr. Nagy Kálmántól, a gyermek-onkohaematológiai és csontvelőtranszplantációs osztály vezető főorvosától megtudtuk, az elmúlt évek rengeteg fejlődést, munkát, örömöt és bánatot is hoztak az itt dolgozóknak. Az osztály az egész országból vesz fel betegeket, és jelentős nemzetközi tekintéllyel is bír. A csontvelőt adó donorok révén Európa számos országával és az Egyesült Államokkal is kapcsolatba került, még Ciprusról is volt csontvelő-donoruk. A szakemberek nagyon sok gyermeket gyógyítottak meg, akik transzplantáció nélkül már nem élnének. Tavaly hazánkban ez az osztály végezte a legtöbb gyermekkori csontvelő-átültetést, összesen 23 transzplantációt. Az átültetéssel összefüggésben egyetlen gyermeket sem veszítettek el, ami kiemelkedően jó eredmény. Egy gyermek esetében azonban – a betegség természetéből adódóan – idővel kiújult a leukémia, a gyermek meghalt.

Dr. Nagy Kálmán arról is beszélt: legfőbb feladatának tartja, hogy hidat építsen a folyó két partja között, melynek egyik oldalán a beteg, másikon pedig az egészséges gyermekek vannak – hogy legyen visszaút a kritikus helyzetbe jutott kisbetegeknek. Ezért végzik áldozatos munkájukat az osztály dolgozói – immár egy évtizede.

A napokban lesz éppen egy éve, hogy megnyitotta kapuit az ország második Ronald McDonald Háza Miskolcon, a megyei kórház területén, a gyermek-csontvelőtranszplantációs osztály szomszédságában. E hotelszerű körülményeket biztosító ház azoknak a családoknak ad átmenti otthont a világ számos más pontján is, akiknek súlyosan beteg gyermekét az otthonuktól távol lévő kórházakban kezelik. A térítésmentes lehetőség a kezelés testet és lelket egyaránt próbára tevő időszakában a szülők és testvérek állandó jelenlétével nyújt támaszt. Szálkai Ferencné, a miskolci ház menedzsere lapunknak elmondta: az itteni 12 apartman, illetve a kapcsolódó kiszolgáló egységek – a főzés, mosás, vasalás és a közösségi életet biztosító helyiségek – összesen 101 családnak adtak térítésmentesen ideiglenes otthont az elmúlt egy évben. A ház maximálisan betöltötte hivatását, s egyetlen beutalót sem kellett elutasítaniuk az első évben.