• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Indul a közös kutatás Szegeden

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A környezeti és genetikai tényezők interakcióját kutatják a daganatos betegségek kialakulásában.

A világ tudományos közvéleménye által elfogadott tény, hogy a környezeti és genetikai tényezők bonyolult kölcsönhatása felelős a legtöbb gyulladásos és daganatos betegség kialakulásáért. Ezek a betegségek jelentik a legnagyobb kihívást a modern egészségügy számára- hangzott el a Környezeti tényezők és genetikai faktorok interakciójának vizsgálata immunmediált és daganatos betegségek kialakulásában" TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0035 projektet nyitó konferencián a SZAB-székházban.

A projektben résztvevő Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatói már eddig is, egymástól függetlenül, jelentős alapkutatási eredményekről számoltak be, de ezeknek az erőfeszítéseknek közvetlen, gyakorlati hasznosulása nem volt általánosnak tekinthető.

A most induló projekt célja a két intézmény által több tudományterületen végzett korábbi kutatásokból hasznosítható tudás integrálása, továbbfejlesztése, a közös K+F központ létrehozása. Rendkívül fontos, hogy a most megvalósítandó kutatások eredményeiből az egészségipar számára üzleti lehetőségeket biztosító, és sokak életminőségét javító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek, összhangban az Európai Unió Horizon 2020 programjának célkitűzésével.

A betegágy mellett dolgozó orvosok és alapkutatást végzők fontos szerepet töltenek be a tudomány előrehaladásában. A közöttük történő szabadinformáció áramlás biztosítja a problémák felvetését, a kísérletek kidolgozását, elvégzését, új terápiás irányvonalak kidolgozását melyek lehetőséget biztosítanak a betegek életminőségének javítására. A projekt során a betegágy mellett felmerülő, klinikai szempontból releváns kérdéseket első lépésben laboratóriumi körülmények között vizsgáljuk, hogy a jelenséget minél alaposabban megismerhessük. A kutatások során komoly figyelmet szentelünk a potenciális gyógyszer-támadáspontok meghatározásának, ami a későbbi terápia lehetősét hordozza magában. Ezekre a gyógyszer-támadáspontokra a következő lépésben hatóanyagokat fejlesztünk.

A modern bizonyítékon alapuló orvoslás (evidence based medicine) alapján, a terápiában már nem hagyatkozhat a gyógyító pusztán a megérzéseire. Ahhoz, hogy egy új terápiás eljárást széles körben lehessen alkalmazni, hosszadalmas, többlépcsős folyamatra van szükség, mely során a lehetséges hatóanyagot, eljárást előbb in vitro körülmények között kell megvizsgálni. Ezt követik a modell organizmusokon (ecetmuslica, rágcsálók) végzett kísérletek, majd következnek a betegeken történő vizsgálatok – hangzott el a konferencián.

A konzorcium célja, hogy INTERDISZCIPLINÁRIS összefogással a betegágytól elindulva megvizsgáljuk a fent említett folyamatok kialakulását és progresszióját. Feltérképezzük a betegségek megelőzésében, kialakulásában, diagnosztikájában és terápiájában felmerülő problémákat. Továbbhaladva a laboratóriumba a gyulladásos és immunológiai folyamatok, illetve a környezeti hatások komplex vizsgálatával keresünk válaszokat kérdéseinkre. Ezeket a válaszokat a klinikumban vizsgáljuk tovább az immunológiai, gyulladásos és daganatos betegségek minél pontosabb megismerése érdekében. Célunk olyan gyógyszer támadáspontok feltérképezése, melyek farmakológiai befolyásolása az adott betegségekben terápiás célú lehet. Jelen projektben megfogalmazott célok teljesülése a gyulladásos és daganatos betegségek gyógyításában komoly előrelépést eredményezhet – tették hozzá.

A projekt hozzájárul mind a Szegedi Tudományegyetem, mind az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folyó kutatásokhoz, fiatal kutatók, PhD hallgatók képzéséhez, kutatás módszertani ismereteik bővüléséhez (új tudományos eredmények, kutatási témák kijelölése, publikációk). A projekt 4 alprogram keretében mintegy 10 szakmailag jelentős témát bont ki nemzetközi együttműködés keretében európai, észak-amerikai és távol-keleti kutatókkal közösen.

A projekt a TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0035 azonosító számú „Környezeti tényezők és genetikai faktorok interakciójának vizsgálata immunmediált és daganatos betegségek kialakulásában" c. pályázat támogatásával az Új Széchenyi Terv keretében összesen 754 021 826 Ft. felhasználásával valósul meg.