• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ingyenes tüdőgyulladás elleni védelem

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Több, mint ezer ingyenes streptococcus pneumoniae elleni védőoltást biztosít a rászorulóknak Kaposvár önkormányzata.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően, a háziorvosok igénylése alapján a városi önkormányzat ismét gondoskodott a 65 éven felüli, szociálisan rászorulók tüdőgyulladás elleni, ingyenes védelméről.


Dr. Müller Ferenc, házi szakfőorvos elmondta: az idén a korábbinál többen jelentkeztek az ingyenes influenza és streptococcus pneumoniae elleni védőoltásért is. Az igénylők között – a szakfőorvos véleménye szerint - elterjedt a hiedelem, hogy ez a vakcina bizonyos védelmet nyújt a madárinfluenza ellen is.


A streptococcus pneumoniae elleni védőoltást Müller doktor ajánlja a krónikus kórral küszködő és a legyengült immunrendszerű betegeknek is, akik azonban ezt már csak háziorvosi javaslatra, 1300 forintért vásárolhatják meg a patikákban. A streptococcus pneumoniae elleni védőoltás egy hét elteltével ad védettséget, melyet ötévenként ismételt vakcinációval kell megújítani.


Megtudtuk: ez a gennykeltő baktérium legtöbbször a gyermekeket támadja meg, gennyes agyhártya -, valamint középfülgyulladást is okozva. Szerencsére a védőoltás kétéves kortól bármely korosztálynak adható.

Egy másik veszélyes kórokozó, a haemophilus influenzae ellen pedig immár két hónapos kortól kötelező védőoltásban részesítik a gyermekeket.


A hazánkban leggyakrabban előforduló, ugyancsak gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus B ellen azonban nincs védőoltás.


Dr. Szőllősy József, megyei járványügyi főorvos megerősítette: a korábbi évekhez viszonyítva az egész megyében nagyobb az érdeklődés az ingyenes influenza-elleni védőoltás iránt, melyből Somogy 46 ezret kapott. A készletből azonban már alig van némi tartalék.


A felsőlégúti kóroki megfigyelőrendszer által az OEK-ba küldött legutóbbi kaposvári és Balaton-parti vizsgálati anyagból influenzaszerű megbetegedéseket okozó kórokozót mutattak ki.
A főorvos hangsúlyozta: ha bármely influenzaszerű kórban szenvedő beteg veszi a fáradságot és az ÁNTSZ-ben Szöllösy főorvosnál kenetet vetet torkából, annak eredménye alapján a célzott antibiotikus kezeléssel gyógyíthatóvá válik.