• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ingyenes vércukorteszt: Baranyában igen, Somogyban nem

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Amíg Baranyában számos patikában folynak az ingyenes vércukorszint mérések, a szomszédos Somogyban egyetlen gyógyszertárban sincs erre lehetőségük a betegeknek.

Baranyában számos patika, Pécsett már hét önként vállalta, hogy bekapcsolódik abban az országosan meghirdetett programba, amely lehetővé teszi az ingyenes vércukorszint mérést. Baranya a diabétesz ellátás és prevenció területén amúgy is élen jár. A megyei kórház osztályvezető főorvosa, Dr. Ruzsa Csaba a közelmúltban könyvsorozattal hívta fel a figyelmet a hazai cukorbetegségek emelkedő számára, a betegség következményeire, úgymint a rettegett a lábamputálásokra, és a prevenció fontosságára is. Ezenkívül éppen Baranyában alakult meg több mint egy évtizede az ország első cukorbeteg klubja, amelyből már több mint húsz működik a megyében. Ebben a megyében készült el az első cukorbeteg-regiszter is.

Több mint húsz évvel ezelőtt készült utoljára felmérés Magyarországon arról, vajon hányan szenvednek cukorbajban. Az akkori adatok a lakosságnak mintegy három százalékát regisztrálták, ám az arányok a kilencvenes évek végére alaposan megváltoztak. A betegszám azóta minimum a kétszeresére növekedett, s e tendencia igaz Baranyában is, ahol már 25 ezer, a diabétesz valamelyik típusában szenvedő beteg él.

Nyilván a fenti adatok is indokolták, hogy a megyében számos gyógyszertár- Pécsett például már hét – csatlakozott a nemrég országosan meghirdetett, ingyenes vércukormérő programhoz. A pécsi belváros egyik patikájában ott jártunkkor éppen egy 57 éves cukorbeteg férfi cukorértékét mérték. A beteg kérdésünkre elmondta: rendkívül örül a lehetőségnek, mert így folyamatosan tisztában van azzal, hogy szervezetében miként változik a vércukorszint, amit egyébként nem biztos, hogy érzékelne.

Baranyával szemben Somogy megyében jelenleg sehol nincs ingyenes vércukormérés. A kaposvári gyógyszertárak vezetői szerint nem kapták meg a szükséges műszereket, úgy vélik, nyilván adminisztrációs hiba csúszhatott a dologba. Azt ugyanis nem tartják elképzelhetőnek, hogy Somogyban egyetlen patika sem vállalta volna az ingyenes vércukormérést.