• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kaáli professzor Szegeden

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A Szegedi Tudományegyetem Senator Honoris Causa címet adományoz Kaáli Géza professzornak, a lombikbébi program atyjának.

Kaáli Géza
Az ünnepségre az egyetemi Tanulmányi és Információs Központ működésének egy éves évfordulójára szervezett programsorozat keretében, pénteken délelőtt kerül sor.

Dr. Steven G. Kaali – Kaáli Nagy Géza István – 1943. január 19-én született Gyulán, gimnáziumi tanulmányait Orosházán végezte, ahol édesapja szemész főorvos volt. A Szegedi Tudományegyetem egyik jogelőd intézményében, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen avatták orvos doktorrá 1968-ban, majd friss diplomával a kezében kivándorolt az Egyesült Államokba. A Cornell Egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikáján végzete klinikai, tudományos és oktatói munkáját. 1985-ben meghívták a New York-i Albert Einstein College of Medicine Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára, ahol jelenleg is egyetemi tanárként dolgozik.

Kaáli professzor nevéhez tizenegy amerikai, gyógyítást elősegítő szabadalom, és több mint százötven tudományos közlemény fűződik. Több nemzetközi tudományos társaság és számos szakmai folyóirat szerkesztő bizottsági tagja, 1991. óta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tiszteletbeli tagja.

A Magyar Köztársaság elnöki elismerésében részesült 1999-ben a magyarországi lombikbébi program beindítása és országos hálózattá fejlesztése, valamint a projekt – nemzetközi szinten is elismert működése – érdekében végzett munkájáért. 2003. augusztus 20-án a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át a gyermektelen magyar házaspárok szolgálatáért és a magyar demográfiai helyzet javítása érdekében tett sokoldalú erőfeszítéseiért. Az MTA mint a külhoni magyar tudományosság jeles képviselőjét köztestületi taggá fogadta, majd felkérte az Észak-Amerikai Szekció létrehozására.

A professzor amerikai egyetemi kapcsolati révén számos fiatal orvos képzésének és részképzésének teremtette meg a szervezeti és anyagi hátterét, megalapozva ezzel tudományos tevékenységük elindulását a szülészet és nőgyógyászat területén. A szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika különösen sokat köszönhet Kaáli professzor támogatásának mind a kutatás és betegellátás színvonalának emelése, mind az egyetemre hozott kutatási eredmények révén.

A professzor egy alapítványt is életre hívott: a „Kaali Alapítvány a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán folyó tudományos diákköri munka támogatására" azon hallgatói számára nyújt ösztöndíj lehetőséget, akik tudományos érdeklődéssel rendelkeznek és tudományos diákkörben dolgoznak. Az alapítvány célja az egyetem orvosi karán folyó tudományos diákköri munka támogatása, a tehetséges hallgatók kutató munkájának segítése, kongresszusokon való részvételük elősegítése, valamint a tudományos publikációk ösztönzése.