• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kerekes székek halott betegeknek

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Egy békéscsabai és egy gyulai orvost gyanúsítanak azzal: több mint 6 millió forintot csaltak ki hamis receptekkel az OEP-től.

Három éven át folytatott jogellenes ügyleteket két orvos, megkárosítva ezzel az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt – hangzott el pénteken Békéscsabán, a rendőrség és az ügyészség közös sajtótájékoztatóján.

A történet 2002 végére nyúlik vissza, amikor az OEP vezetője revíziót rendelt el, miután gyanússá vált, hogy túl sok beteg jutott a térségben szobai kerekes székekhez és gördíthető szobai vécékhez. A vizsgálat során több tucat olyan személyre találtak rá Békés megyében, akik szerepeltek a nyilvántartásban, ám valójában nem igényeltek, és soha nem is kaptak segédeszközöket. Az OEP feljelentése nyomán vizsgálat indult, 2003 áprilisában pedig nyomozást rendeltek el.

A nyomozás során Békés megye harminc településén több mint száznegyven embert hallgattak ki. Megállapították: 1999 decembere és 2003 januárja között összesen 129 esetben igényeltek – és kaptak – valótlan tartalmú orvosi vényekre támogatást. Kiderült: több olyan személy részére is írtak fel gyógyászati segédeszközt, akik a recept kiállításának időpontjában már nem is éltek.

A visszaéléssel két orvost gyanúsítottak meg. A vádirat szerint egyikük Gyulán gyógyászati segédeszközök forgalmazásával foglalkozott. Ő kérte meg békéscsabai orvostársát arra, hogy az általa megadott adatok alapján anélkül állítson ki orvosi vényeket, hogy megvizsgálná a betegeket. Az orvosi recepteket a gyulai doktor saját boltjában váltotta be: benyújtotta azokat az egészségbiztosítási pénztárhoz, s gyógyászati segédeszközre jogosulatlanul különböző nagyságrendű – általában 15 ezer és 50 ezer forint közötti – támogatást vett fel. A vényeket felíró orvos receptenként 3 ezer forintot kapott kollégájától.

Fazekas Géza, a Békés Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze elmondta: az orvosok ellen az ügyészség jogosulatlan gazdasági előnyszerzés és vesztegetés miatt emelt vádat, a vállalkozót ezen felül a számviteli rend megsértésével is vádolják. A vádban szereplő bűncselekmények halmazati büntetési tétele több éves szabadságvesztés is lehet. Az orvosok szabadlábon védekeznek.