• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Komplex szűrés a veszélyeztetett korcsoportoknak

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Modellkísérlet formájában három Hajdú-Bihar megyei település, Hajdúhadház, Zsáka, és Nyíracsád célpopulációjának komplex szűrését végezték el.

A szűrésre Debrecenben, a Kenézy Gyula kórház Bethlen utcai rendelőintézetében került sor. A kísérleti szűrőprogram a megyei önkormányzat kezdeményezése alapján és 1,2 millió forintos támogatásával valósult meg. A lakosság utaztatásáról a települési önkormányzatok gondoskodtak. A tapasztalatokat november 30-án sajtótájékoztatón összegezték.

A kísérleti szűrőprogramra berendelt utolsó csoport vizsgálatait szerdán végezték el, így csak a korábbi hét szűrési nap eredményeit ismertették. Ennek alapján kiderült, hogy a megjelentek 80 százalékánál találtak olyan elváltozásokat, amelyek további kivizsgálásokat vagy műtéti megoldást igényelnek. Ez a magas szám is jelzi a lakosság rossz egészségi állapotát, és felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára - mutatott rá a tájékoztatón dr. Juhászné Lévai Katalin, a megyei önkormányzat elnöke.

A komplex szűrésre berendelt utolsó csoport tagjai szerdán elmondták: rendkívül elégedettek ezzel a szervezett lehetőséggel. Összesen nyolc vizsgálaton estek át, amely mindössze két-három órát vett igénybe, így csak minimális időre estek ki a munkából. A komplex szűrés mellett nyereségként könyvelték el az ingyenes utazást, továbbá azt is, hogy leleteikért nem kell visszajönni Debrecenbe, mert azt a településeken háziorvosuk kapja meg, aki szükség esetén további célzott vizsgálatokra irányítja majd őket.
Amint a tájékoztatón elhangzott, a megyei önkormányzat az ÁNTSZ jelentése alapján évente kötelezően vizsgálja a lakosság egészségi állapotának az alakulását, az eredmények pedig meglehetősen lehangolóak. Az Észak-alföldi régiót az országos átlagnál rosszabb megbetegedési és halálozási mutatók jellemzik, Hajdú-Bihar megyében pedig különösen magas a szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések száma, és ezekből az okokból a halandóság is. Különösen jellemző ez a halmozottan hátrányos helyzetű településekre. Hajdúhadház, Zsáka és Nyíracsád ezek közé tartozik, ezért választották ki ezt a három települést a modellkísérlethez. A szűrést megelőzően a Kenézy kórház szakorvosai és a háziorvosok együttesen határozták meg a szűrésben érintett célpopulációt az érvényben lévő szakmai protokollok alapján (életkor, nem, egészségi állapot, családi anamnézis.)

Az utolsó, 16 fős csoportot megelőzően 109 fő komplex szűrését végezték el a rendelőintézetben, döntően a 40-60 éves korcsoport körében. Amint dr. Varga Györgytől, a Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet megbízott főigazgatójától megtudtuk, a novemberi szűrőprogram keretében a vizsgálatokat heti két alkalommal a kórház nyolc orvosa és 11 asszisztense végezte el. A megbízott főigazgató kiemelte a helyi önkormányzatok, háziorvosok, a kórház és a megyei önkormányzat összefogását.

A komplex szűrés keretében az alábbi vizsgálatokat végezték el: laboratóriumi vizsgálatok, áttekintő hasi ultrahang, nőknél mammográfia és méhnyak rákszűrés (ha az elmúlt egy évben nem estek át ilyen vizsgálaton), szükség esetén kiegészítő emlő ultrahang, férfiaknál urológiai vizsgálat és prosztata rákszűrés, teljes körű belgyógyászati vizsgálat (ennek keretében a magas vérnyomás szűrése), fül-orr-gége, szemészeti és bőrgyógyászati vizsgálat. Ezt követően a szükséges teendők alapján a háziorvosok készítik el a további diagnosztikai tervet.

Dr. Varga György kiemelte: a szűrésen átesett csoportok 80 százalékánál észlelt elváltozások közül nem volt minden "újdonság", mintegy 20-25 százalékban már ismertek voltak egyes problémák, így a magas vérnyomás vagy a látásromlás. A komplex szűrés során tíz esetben vált ismertté epekövesség, és ugyancsak tíz nőgyógyászati elváltozást észleltek. További vizsgálatokat és kezelést igénylő fül-orr-gégészeti problémára 11 esetben derült fény. Nyolc bőrgyógyászati elváltozást is észleltek, a magas koleszterinszint 20 páciensnél vált ismertté, nyolc esetben pedig kezelést igénylő magas vércukorszintre, hét esetben vesekőre, hat nőnél pedig mammográfiai elváltozásra derült fény.

Mindez a további teendőket is jelzi, s egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy a szűrőprogramot folytatni kell, ezt pályázatok tehetik lehetővé.

A megyei önkormányzat egyébként a Szerencsejáték Rt.-től kapott 3,5 millió forintos támogatást kiegészítve tíz személyes minibuszt vásárol, így a jövőben meg tudják oldani a lakosság szállítását, ha a szűrőprogram folytatódik, amelyet a megyében még több településre szeretnének kiterjeszteni. Az igényt ez iránt a háziorvosok is jelezték.