Egyelőre csak tej, tojás, cukor és gluténmentes ételeket főznek Orosházán
Ételallergiás gyerekek és felnőttek étkezési problémái oldódhatnak meg a jövőben egy különleges konyha átadásával, Orosházán. Egyelőre csak tej, tojás, cukor és gluténmentes ételeket főznek, 23 adagot, de ismerve népegészségügyi adatokat, hamarosan kihasználják majd a 300 fős kapacitást is. A kisgyerekek 8, a felnőttek 1-2 %-a allergiás valamilyen ételre.
"Minden egyes beszállítónktól garancialevelet kérünk arról, hogy az adott termékük tej, tojás, glutén és cukortól mentes" - mondta Bereczkiné Varga Ágnes, az orosházi Speciális Ételek Konyhájának ügyvezető igazgatója.
"Megvalósulhat az, hogy az allergiás gyerekek a társaikkal együtt étkezhessenek, ne érezzék azt, hogy kirekesztettek. Gyakorlatilag az életük ugyanolyan egyszerű legyen, mint a többieké" - mondta Csányi Ágnes házi gyermekorvos.
Ehhez már csak az kell, hogy a konyhát bevonják a közétkeztetésbe is. Erről egyeztetnek a helyi önkormányzattal.