• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Korszerű patológia Dunaújvárosban

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A szakmai munkát segítő fejlesztések mellett a higiéniai feltételek is jelentősen javultak a dunaújvárosi patológián.

Hatalmas változások zajlottak le a kórház patológiai osztályán a több ütemben végrehajtott, önkormányzati finanszírozással történt fejlesztések hatására. A technikai fejlesztések a szakmai munkát is segítik dr. Östör Gabriella osztályvezető főorvos szerint.

Az egyik legégetőbb gondot a halottas hűtőkamra rendkívül rossz állapota okozta: miután a hűtőt kicserélték, modern, gazdaságosabban üzemeltethető, nagyobb berendezést építettek be. A műszaki osztály vezetője, Fenyővári István szerint a patológiára a világ egyik legkorszerűbb hűtőtechnikáját képviselő német cég berendezése került.

Szintén nagy átalakuláson esett át a boncterem, amelynek teljes berendezését lecserélték. A rozsdás, kopott asztalokat rozsdamentesek váltották, lecserélték a szintén rossz állapotban lévő világítótesteket. Fertőtlenítőszeres magas nyomású vízsugaras tisztítással teljes körű higiéniát biztosító fertőtlenítő rendszert építettek ki. A fejlesztési forrásból a boncoláshoz használt eszközök jó részét is lecserélték, illetve modernebbeket vásároltak. A halottszállításhoz használatos új lift felső szintje könnyen megközelíthető a szállító járművekkel.

 
A hozzátartozók és a dolgozók számára régóta várt és megnyugtató megoldás a kívülről megközelíthető, szeparált halottbemutató szoba: a hozzátartozók méltósággal elbúcsúzhatnak felravatalozott szeretteiktől, akiket üvegablakon át tekinthetnek meg.

A felújítás során hőszigetelt üvegekre cserélték a régi ablakokat, korszerűsítették a fűtést, mindenhol elvégezték a festést. Kicserélték az elszívó berendezéseket is, ezzel megszűnt az állandó formalinszag az osztályon. A laboratórium bútorzatát szintén lecserélték, új burkolatot kapott a helyiség.

Az önkormányzati támogatásból megvalósuló fejlesztés mellett igyekszik korszerűsíteni gépparkját is az osztály: a két hónapja ajándékba kapott mikroszkóp azonnal képes számítógépes fotót készíteni a citológiai és a kórszövettani vizsgálatokhoz, így többen  elemezhetik a látottakat. Két éve pályázaton nyertek mikroszkópot a citológiai vizsgálatokhoz, a laboratóriumi tevékenység egy részét pedig automatizálták.