• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Legális drogok az egyre fiatalabbaknál

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A nyolcadikosok 9, a gimnazisták 7, a szakiskolások pedig 20 százaléka fogyasztott orvosi előírás nélkül nyugtatót, altatót.

A 7.-12. évfolyamos és főiskolás fiataloknak mindössze 3 százaléka nem fogyaszt semmilyen legális forgalomban kapható drogot. A legális forgalomban kapható pszichoaktív szerekből – dohány, alkohol, kávé, energia ital, izomnövelők, gyógyszerek, gyógyszer alkohollal – 6 százalékuk egy, 14 százalékuk kettő, 23 százalékuk három, 33 százalékuk négy, s egynegyedük ennél is többfélét próbált ki eddigi élte során. Ez derült ki többek között Kaposvár önkormányzatának megrendelésére az Echo Oktatáskutató Műhely és az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet Kht együttműködésében készített ifjúság kutatási programból.


A 750 általános és középiskolás, valamint 100 főiskolás, egyetemista kaposvári diák – köztük több vidéki, kollégista és bejáró – 2005 júniusában, védőnők segítségével adott önkéntes és anonim választ a 119 kérdést tartalmazó kérdőívre. A minta – az érettségizők nélkül is– évfolyam és iskolatípus szerint, teljes egészében reprezentálja a kaposvári ifjúságot – tudtuk meg Jakodáné Jendrek Zsuzsától, Kaposvár Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának elnökétől, akit ugyancsak megdöbbentett az érintettség kimagasló aránya. Elmondta: a kutatási program eredményei alapjául szolgáltak a kábítószer probléma széles társadalmi összefogással történő visszaszorítása érdekében kialakított és a KEF által 2012-ig felvállalt városi drogstratégiának is.

 
A program rávilágított: a plázakultúra elsősorban a legfiatalabb, általános iskolás korosztály szabadidős programjának vált meghatározó részévé, de kedvelt szórakozóhelynek bizonyultak a megkérdezettek körében a városi kocsmák, sörözők is. Ugyancsak az általános és a középiskolás korosztály véli úgy, hogy a legutóbhi, 2002-es felmérés óta romlott a családjuk anyagi helyzete, míg a főiskolások, egyetemisták javulást érzékeltek. A borús hangulat a 16-17 éveseket jellemzi leginkább.


Ezek után nem meglepő, hogy a játéktermek, kocsmák sűrűjében szocializálódó legfiatalabb korosztály körében az utóbbi 3 évben megháromszorozódott a rendszeresen dohányzók száma. Az alkalmi füstölgőké viszont ugyanennyivel csökkent. A középiskolások közül a szakmunkásképzőben tanulók között a legmagasabb, 40 százalék a rendszeresen dohányzók aránya, s a vizsgáltaknak csak a 25 százaléka nem próbálta még ki a nikotin rudacskát.


Figyelemre méltó a pszichoaktív szerek tanulást befolyásoló negatív hatása is; a rendszeres dohányosok, s alkoholfogyasztók tanulmányi átlaga alig haladja meg a közepest, míg az egyáltalán nem dohányzóké 3, 94 átlagot mutat. A szülők 15 százaléka tudja, de nem engedi, 30 (!) százaléka azonban tudja és engedi is, hogy gyermeke dohányozzon.


A tanulóknak mindössze a 2 százaléka él dohányfüst-mentes környezetben.


Csökkenő értelem - növekvő testtömeg
Hazánkban a legelterjedtebb pszichoaktív szer az alkohol. A kaposvári fiatalok hét százaléka pedig valahányszor iszik, be is rúg. Szomorú, de az utóbbi 3 évben az italozáskor lerészegedők aránya 3 százalékponttal nőtt, ugyanakkor azoké, akik soha nem rúgnak be, 9 százalékponttal csökkent. A mérések szerint az életkor előrehaladtával nő az alkohol prevalencia értéke: a 18 éven felülieknél 39, a 16 éven aluliaknál 20 százalékka. A lerészegedők között kétszer annyi a fiú, mint a lány.


Bár a koffein tartalmú - kávé, tea, kóla – italokat, drogokat nem sorolják a klasszikus egészségkárosító szerek közé, túlzott fogyasztásuk szenvedéllyé válhat, s gyengíthati a szervezetet. A kaposvári fiataloknál az életkor előrehaladtával jelentősen nő a kávéfogyasztók aránya. Több, mint 10 alkalommal kávézott a hetedikes általános iskolások 14 százaléka, míg a főiskolásoknak már a 62 százaléka – többen közülük a kollégisták – fogyasztja rendszersen a koffein-levest. Szerencsére a dohányzás és a kávéfogyasztás együttes – érszűkítő illetve tágító – hatása kiegyenlítődik, hiszen a dohányzók fele kávézik is.
Az egyre kedveltebb energiaialokat is jobbára a fiúk és a vagyonosabb családok gyermekei fogyasztják.

Az ugyancsak legális és az ifjúság számára is hozzáférhető drogok közé sorolt, izomnövelő anabolikus szteroidokat a kaposvári tanulók 9 százaléka próbálta már ki. A fogyasztásuk havi prevalenciája a 11. osztályig folyamatosan, kis mértékben növekszik, majd a 13. osztályban hirtelen megnő és tetőzik. A szakiskolások között kétszer annyian alkalmazzák, mint a többi iskolatípusban. A szerfogyasztás prevalencia értéke a 16-17 éves, gyenge tanulmányi eredményt elért középiskolásoknál a legmagasabb.


Elfogadva és elítélve
A kaposvári tanulók 12 százaléka – többségében lányok - vallotta be, hogy szedett már orvosi utasítás nélkül altató vagy nyugtató hatású gyógyszert. A végzős általános iskolások 9, a gimnazisták 7, a szakiskolások pedig már a 20 százaléka fogyasztott orvosi előírás nélkül nyugtatót, altatót.


Ugyancsak a szakiskolások – s közöttük a lányok - érintettsége a legmagasabb az alkohol és a gyógyszer együttes fogyasztásánál, de már a 7. évfolyamon is 6 százalékos érintettséget regisztráltak. A következmények nem elhanyagolhatók, hiszen a gyógyszer és az alkohol egymást erősító hatása az egészségkárosodáson túl, az illegális drogokhoz hasonlóan, hozzászokáshoz, leépüléshez vezet.


A legális drogok közül az alkoholfogyasztásnak a legnagyobb, 93 az életprevalenciája, (ez azoknak az aránya, akik életükben legalább egyszer kipróbálták az adott szert ). Ezt követi a kávé 81 és a dohányzás kipróbálása 69 százalékkal. Az energia italnál 70, a gyógyszer és alkohol együttes fogyasztásánál 18, míg a visszaélésnél és a szetrioidoknál 10-12 százalék az arány.


Az összegzésnél kiderült: a tapasztalatok ellenére a fiatalok 53 százaléka a kábítószereket sokkal veszélyesebbnek tartja a legális drogoknál. Ezzel szemben, 47 százalékuk megengedő állásponton van mondván: az illegális drogok kevésbé veszélyesek, s már Kaposváron is a társadalom szerves részévé váltak. Szerintük, a fogyasztásuk sem feltétlenül külső szereplőn múlik.


- A rendszerváltó társadalom új értékeit sokan nem tudják követni, anómiás tüneteket produkálnak, melyek deviáns viselkedést – alkoholizmust, kábítószer-fogyasztást eredményezhetnek, de megnőtt a depressziós, a szorongásos és a neurotikus tünetegyüttesek előfordulása is. A célzott szakkutatás nyújtotta reális helyzetkép ismeretében, széleskörű összefogással, intervenciós projekteket, új szolgáltatásokat indíthatunk a drog- probléma kezelésére – hangsúlyozta Jakodáné Jendrek Zsuzsa.