• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ma döntenek az eladósodott kórház sorsáról

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Ma dől el, több évtizedre magántulajdonba adják-e a Baranya megyei kórház működtetését.

Várhatóan parázs vita előzi meg azt a döntést, amelyet egyszerű többséggel hoz meg ma a Baranya megyei közgyűlés. Ez: a megyei fenntartásban lévő, nagy volumenű kórház fejlesztéssel is egybekötött átalakítási program pályázatának kiírása. A tét lényegében nem más, mint a több feladatot ellátó intézményrendszer működtetési jogának magánkézbe adása.

A projektben szereplő egyik elképzelés szerint az időskorúak ellátása kerül a tervezett strukturális átalakítás középpontjába. Egy olyan magas szinten működő geriátriai centrum jönne létre , amely egyedülálló modellként működhetne az országban.

A súlyos anyagi helyzetbe került megyei kórház ügyében mindenképpen lépni kellett, hiszen lejárt határidejű tartozása elérte a 218 millió forintot, amely csődbiztos kinevezését indokolná. Miután a kinevezéssel restrikciós gyakorlat jár együtt, ezért ezt  – a betegellátás színvonalának megtartása és a dolgozók védelme okán - a megye el kívánta kerülni. Ezért választotta az egyetem, s a város egyetértésével azt a lehetőséget, hogy pályázatot ír ki a működtetési jog privatizációjára. A változtatásra egyébként az anyagiakon kívül más ok miatt is szükség van.

A megyei kórház betegeinek több mint negyven százaléka már ma is 60 év feletti, s az idő előrehaladtával a korhatár tovább növekszik. Ugyanakkor sem a 160 ezer lakosú Pécsen, sem pedig a 340 ezer lakosú megyében nincs megfelelő szinvonalú geriátriai ellátás.

Mint azt Dr. Kékes Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke az üggyel

Dr. Kékes Ferenc
kapcsolatban elmondta: a meghirdetendő pályázat hangsúlyozottan nem klasszikus privatizációt takar, csupán a működtetési jog harminc évre történő átadásáról szól. Ennek keretében viszont a nyertesnek végre kell hajtania egy közel hat milliárd forintos fejlesztési koncepciót. Ennek egyik eleme a Mecseken működő, Pécsett csak tüdőszanatóriumként emlegetett intézményen belül egy komplett geriátriai centrum létrehozása, valamint a megyei kórház telephelyén, a betegellátás szinvonalát növelő fejlesztések végrehajtása.

Dr. Páva Zsolt
A pályázat kiírását várhatóan jóváhagyja a megyei közgyűlés, hiszen ahhoz egyszerű többség is elegendő. A koncepciót azonban a Fidesz ilyen formában nem támogatja. Az ellenzéki frakció megyei elnöke szerint a tervezett átalakítás nem tartalmaz olyan garanciarendszert, amely pontosan szabályozná az ellátás szinvonalát.  Dr. Páva Zsolt úgy véli, hogy minimum három szempontból is előnytelen lehet, ha a kórház működtetési joga magánkézbe kerül. Aggályosnak éppen a szerződés és az előterjesztés megfogalmazását találja. Ezek ugyanis nem tesznek említést például arról, hogy az egyetemi képzésnek szerves része a megyei kórház, ahol a leendő orvosokk töltik gyakorló idejüket. Ez pedig megszakadhat, ha az új bérlő esetleg nem kíván együttműködni az egyetemmel. Problémásnak látja a tüdőszanatórium átalakítását is, hiszen a tervezett geriátriai centrum megközelítően öt négyzetkilométert venne el a mecseki parkerdő területéből. A fentiek alapján nem nehéz megjósolni: a Fidesz ma biztosan nem szavazza meg a koncepciót.