• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ma sem volt kevesebb csikk

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A pécsi tapasztalatok szerint a dohányosok tesznek a világnapra.

A mai dohányzás ellenes világnapra semmi nem utalt Pécsett, s ez rövid sétánk alatt szemmel láthatóan kiderült. Így aztán az utcákon, buszmegállókban, a közintézmények arra kijelölt szegletében a dohányosok minden gátlás nélkül szívták éppen soros szál cigarettájukat. Az összesöpört csikkek helyébe pedig újabb halmok keletkeztek.

A pécsi egyetem udvarán késő délelőtt diákok csoportja beszélgetett, a többségük kezében égő cigaretta volt. Az egyik negyedéves bölcsészhallgató arra a kérdésünkre, miszerint tudja-e, hogy ma elvileg nem szabadna rágyújtani – nemmel válaszolt. A többiek is csodálkozva kérdeztek vissza: már megint milyen világnapot találtak ki? Nekünk most nem ez a legnagyobb problémánk, hanem a nyakunkon lévő vizsgaidőszak, amikor egy doboz helyett időnként kettő is elmegy egy nap alatt- tette hozzá a megkérdezett fiatalember.

A megszokott „trend" az általános iskolák környékén sem változott. Az egyik belvárosi intézményből tanítás végén hazaigyekvő 13-14 év körüli gyerekek – vegyesen fiúk, lányok - kezében szintén cigaretta lógott. Amikor megszólítottuk őket, kissé zavarba jöttek, de ők is elmondták: fogalmuk sem volt arról, hogy ma nem lehetne rágyújtani. Amikor pedig a következményekről puhatolóztunk, egyszerre vágták rá, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz, de ők úgy tudják, hogy ez csak öregkorban következik be. Nekik tehát van még bőven idejük arra, hogy leszokjanak.

Nagyobb fegyelem jellemezte viszont a pécsi kórházakat, ahol a kijelölt helyeken, főként a teraszon inkább csak a kabátba öltözött hozzátartozók dohányoztak, az orvosegyetem udvarán pedig egyáltalán nem láttunk cigarettázó járókelőt. Rövid körsétánk végén viszont nem mindennapi jelenséggel találkoztunk: a várfal közelében megállt egy autó, amelynek sofőrje cigarettával a kezében kiszállt a járműből, s a kocsiban lévő hamutartó teljes tartalmát a járda szélére borította. Nyilván ő sem tudta „szegény": ma ezt igazán illetlenség volt megtennie...