• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Maguknak fúrtak a kistelepülések

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Nem csak a betegségekre, hanem gazdasági bajaikra is gyógyírt remélnek a gyógyvíztől a baranyai önkormányzatok.

Több baranyai településen sikerrel kutattak gyógyvíz után, legutóbb a 340 lelket számláló aprócska település, Egyházasharaszti határában jártak eredménnyel a próbálkozások. Két hónappal ezelőtt magas hőfokú, az előzetes laboratóriumi vizsgálatok szerint gyógyító hatású vízre bukkantak a szakemberek, a végső, minden kétséget kizáró eredmény csak az alkotóelemek részletes analizálása után várható.


Az már az első fúrásoknál kiderült, hogy a kutatás céljából létesített kútból mintegy 240 méteres mélységből 37,8 Celsius fokos víz tört a felszínre. Ez azonban nem a végleges hőmérséklet, hiszen a szakértő vélemények szerint 550 méter mélyen a víz hőfoka akár a 90 Celsius fokot is elérheti. Ami különösen biztató: a föld alatti vízkészlet a település déli szakasza alatt viszonylag nagy területen húzódik, s a megtalált termálvízkészlet független a harkányi gyógyvíztől, a kettő között eddig nem volt kimutatható semmilyen geológiai kapcsolat.


A hír azért örvendetes, mert a térségben, siklósi központtal egy fővárosi vállalkozás 10 milliárdos befektetést tervezett, ha elegendő mennyiségű gyógyvíz áll rendelkezésre. Korábban a siklósi önkormányzat tárgyalásokat kezdeményezett a harkányiakkal abban a reményben, hogy megfelelő pénzügyi feltételek mellett kaphatnának vizet a nemzetközi hírű gyógyfürdőt üzemeltető várostól. Ezek a megbeszélések azonban nem vezettek eredményre, mert Harkány – nyilván féltve saját gyógyvízét – csupán napi néhány tíz köbméter átadására tett ígéretet. Miután az egyeztetés kudarcba fulladt, ezért Siklós maga próbálkozott új lelőhely felkutatásával.


A térség érintett polgármesterei kitörő örömmel fogadták a jó hírt, s állítják: a közelmúltban felszínre „csalt", bő hozamot ígérő gyógyvíz már jó esélyt biztosít a tervezett tízmilliárdos beruházás mielőbbi megkezdésére, a gazdaságilag elkeserítő állapotban lévő régió kitörésére. Azaz: a gyógyvíz nem csak a betegségeket gyógyítja majd, de a térség gazdaságát is.


Szigetvár szintén a gyógyvízére alapozva kezdett nagy szabású fürdőépítésbe kezdett, az átadást jövő májusára ígéri az önkormányzat.