• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mentőállomás: egy lépéssel előrébb

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A pécsváradi önkormányzat támogatja a településükre tervezett új mentőállomás beruházásának költségeit.

Képünk illusztráció
Nemrég hivatalos levélben kereste meg az egyik baranyai kistérség központi települését, Pécsváradot az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), s felajánlotta, hogy a több mint egy évtizede várt új mentőbázist közös finanszírozással építsék meg végre. Portálunk megkereste Zsáli János polgármestert, aki érdeklődésünkre elmondta: örültek az OMSZ levelének, s a soron következett testületi ülésen megtárgyalták az ajánlatot, amelyet a közgyűlés egyhangúlag el is fogadott.

Zsáli azonban megjegyezte: a beruházás megkezdése előtt természetesen konkrét, egyeztető tárgyalások szükségesek majd a mentőszervezettel, hiszen amíg az OMSZ egy új, zöldmezős beruházásban gondolkodik, addig Pécsvárad önkormányzata már most fel tud ajánlani több olyan, már kiürített, ám a célra rövid időn belül alkalmassá tehető ingatlant, amelyben helyet kaphat bármikor a tervezett mentőállomás. Arról nem beszélve – érvelt a polgármester -,  hogy az eredetileg 70 millió forintra tervezett állomás, az általuk ajánlott lehetőség mellett olcsóbban is kivitelezhető.

Baranyában a rendszerváltozás óta – holott minden kormány egészségügyi fejlesztési terve tartalmazta – nem épült új mentőállomás, pedig Pécsvárad e tekintetben kiemelt helyet kapott. A megoldás azért is sürgető, mert az érvényben lévő uniós elvek szerint a hívást követően a mentőnek 15 percen belül ki kell érkeznie a beteghez. Ez azonban – nem a baranyai mentők hibájából, hanem elsődlegesen a katasztrofális útviszonyok miatt – nem teljesül.

Sőt, mint azt Zsáli János hozzáfűzte: nem is elsősorban Pécsváradról van szó, hanem a társtelepülésekről: például Óbánya, Nagypal, Ófalu, Erdősmecske, Feked településekről ahova 30 percen belül lehetetlen a pécsi központból kiérnie a mentőnek. Ez pedig stroke, szívinfarktus vagy vérzés esetén nem mondható szerencsés állapotnak.

- Ahogy a levelet megkaptuk, szinte azonnal igent is mondtunk a felajánlott partnerségre, de azt most még nem tudjuk, hogy a ránk eső 30-35 millió forintot honnan teremtjük elő. Bízunk azonban a térség önkormányzatainak támogatásában, hiszen azt már ők is belátták: egyáltalán nem mindegy, hogy az általuk képviselt lakossághoz baj esetén öt perc vagy esetleg félóra alatt érkezik a segítséget nyújtó mentőautó – tájékoztatott a körvonalazódó új mentőállomás ügyéről Pécsvárad polgármestere.