• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagyobb esély a mérgezések túlélésére

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A gombával, vagy gyomnövénnyel mérgezett betegek intenzív ellátására és megfigyelésére is mód nyílik a közeljövőben Kaposváron.

A budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban működő, túlterhelt országos toxikológiai központ tehermentesítése, s a szervezett ellátás érdekében további öt decentrum létrehozását kezdeményezte egy novemberi konszenzus konferencián a Sürgősségi Oxyológiai és Katasztrófa-orvostani Szakmai Kollégium.
Miskolcon és Nyíregyházán már működik is egy-egy toxikológiai decentrum, míg Szegeden, Győrött és Kaposváron most szerveződik – tájékoztatta a Weborvost dr. Varga Csaba a Kaposi Mór Oktató Kórház sürgősségi betegellátó centrumának osztályvezető főorvosa.


Elmondta: kórházukban 2004 novemberétől már fogadja betegeit az a korszerűen felszerelt sürgősségi központ, mely egyebek mellett biztosítani tudja a súlyosan mérgezettek vizsgálatához szükséges diagnosztikai és intenzív hátteret, ugyanakkor mód nyílik a vesepótló és vértisztító kezelésekre is. Gondot okozott azonban, hogy a sürgősségi centrum jelenlegi betegforgalma mellett, 6-10 óránál tovább nem tudták bent tartani a mérgezetteket. Ahhoz pedig, hogy állapotuk stabilizálása után ne kelljen azonnal más osztályokra tovább küldeni, hanem legalább a méreganyag kiürüléséig megfigyelésre is a centrumban tarthassák őket, a meglévő 8 ágy mellett továbbiakra is szükség volt.


A szakmai kollégium állásfoglalása és az egészségügyi minisztériumnak a sürgősségi betegellátó osztályok létesítésére, illetve a meglévők fejlesztésére kiírt pályázata elnyerése révén most ez a gond is megoldódni látszik. A befogadást követően, a 30 millió forintból újabb 15 ággyal bővülhet a sürgősségi ellátás, mely immár célzottan szolgálhatja a megye és a megyehatárhoz közeli régiós települések évente mintegy 4 ezerre tehető toxikológiai betegeinek szervezett egységben történő ellátását.

A meglehetősen nagy betegszámot az a felmérés igazolta, melyet a pályázat beadását megelőzően a megyei katasztrófavédelem és a mentőszolgálat bocsátott a kórház rendelkezésére. A faladat meghatározás érdekében számba vették többek között a Somogyban működő, toxikológiai szempontból veszélyes üzemek számát, veszélyességi fokozatát, valamint, hogy a mentőszolgálat évente hány súlyos mérgezéses esetet szállít.

Az ágyszám bővítésre, kórtermi berendezésekre és épületgépészeti feladatokra szolgáló állami forrás kézhez vételével, legkésőbb a nyár elején fogadhatja a speciális toxikológiai ellátást igénylő betegeit a Kaposi Mór Oktató Kórház sürgősségi betegellátó centruma.