• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagyobb igény volna a közgyógyellátásra

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Az időskorú ellátásban a legtöbb pénzt a közgyógyellátási kérelmek viszik el.

Az időskorú ellátásban a legtöbb pénzt a közgyógyellátási kérelmek viszik el a megyeszékhely büdzséjéből – mondta munkatársunknak Berta István, Szolnok alpolgármestere, a humán ügyek felelőse. Erre a célra 2005-ben 21 millió forintot terveztek, ami 1100 személynek jelent ingyenes gyógyszerhez való jutást. Bár ez az önkormányzatonak igen jelentős kiadás, mégis,  nagyobb igény lenne rá, többen sérelmezik: néhány száz forintttal magasabb csak a nyugdíjuk vagy jövedelmük a megállapított határnál - így nem igényelhetik a támogatást.


Szolnokon nagyon sok az átmeneti, vagy krízis segélyt kérő család, ez a támogatás évente kétszer adható. Az 1100 támogatási alkalomra betervezett összeg 10 millió forint. A gyerekek egészsége szempontjából fontos iskolatej programhoz 43 millió forintot biztosít az önkormányzat 2006-ra, amiből 28 millió forint saját, a 15 millió pedig állami támogatás. Az alpolgármester elmondta: évente többször is módosítani kell az önkormányzati rendeleteket a törvényi változások miatt. Az időskorúaknál a házigondozói hálózatban érzékelhető most feszültség. Az idősek számát figyelembe véve plusz 30 házigondozót kellene azonnal munkába állítania a városnak. A törvény ugyanakkor nem veszi figyelembe, hogy felgyorsult a támogatói szolgálatok megalakulása. Szolnokon már hét ilyen működik.


Igaz, hogy az utóbbi a fogyatékkal élők segítésére szerveződött, de a gyakorlatban egyre több időskorú is igénybe veszi. A fejlesztés iránya a jövőben a szociális otthoni helyek bővítésére irányul, amit már 2006-ban szeretnénk elkezdeni megfelelő önerő megteremtésével és az intézményi vagyon egy részének ilyen célú értékesítésével. Szükség van erre, mert 202 helyről 160-ra csökkentette 2005-ben a közigazgatási hivatal a befogadóképességet a törvényi feltételek miatt, miközben az elhelyezésre váró idősek száma tartósan 200 körül van. A kisebb létszámú intézmény fenntartása viszont többe kerül, ami indokolttá teszi a személyi térítési díjak emelését.


Berta István sokat vár a Prizma úton 2006 végére megépülő Hajléktalan Centrumtól, ahol a tervek szerint száznál több családnak nyújtanak majd segítséget, akik között hajléktalanok és a tartós munkanélküliek is lesznek. Az egészségügyi ellátás mellett lehetőség lesz itt a mentális, fizikális fejlesztésre, és foglalkoztatásra is: a végleges és visszafordíthatatlan leépülést próbálják megakadályozni majd a szakemberek. Szolnokon, ha lassan is, de csökken a hajléktalanok száma. A Humán Szolgáltató Központ 438 fővel került kapcsolatba egy év alatt. Tizenegy olyan hajléktalanról tudnak, akik semmilyen támogatást nem vesznek igénybe.