• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyáron nyithat a szigetvári gyógyfürdő

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A tervek szerint nyáron már fogadhatja vendégeit Baranya most épülő legújabb gyógyfürdője.

Néhány napja újabb tárgyalásokat kezdeményezett a szigetvári önkormányzat a több mint 800 milliós beruházást végző Kft.-ével, ennek eredményeként január végén akár szerződés módosításra is sor kerülhet. A változtatást az indokolta, hogy a korábbi elképzelésekkel ellentétben a tervezett gyógyfürdő tavalyi munkálatai egy időre leálltak, a kivitelezés lelassult, az átadás határidejét többször módosították. (Az első ütem átadását például már tavaly októberre tervezték, ez azonban elmaradt. ) A kezdeti problémák mára rendeződni látszanak, a kivitelező cég ígéri, hogy a gyógyfürdő komplexum májusra elkészül, így nyáron már birtokba vehetik a létesítményt a gyógyulni vágyó fürdővendégek.

Több mint négy évtizedet várt arra Szigetvár, hogy a település alatt pihenő, hatvankét Celsius fokos, ásványi anyagokban és nemesgázokban gazdag vizet konkrét gyógyászati célra is felhasználhassa. A korábbi kutatófúrásokkal nyert hévíz laboratóriumi vizsgálatai rendre megerősítették: a gyógyító hatás szinte teljesen megegyezik a nemzetközi hírű harkányi termálvíz terápiás összetevőivel, melyet már évtizedek óta használnak az orvosok a különböző betegségek rehabilitációjához. Ezért is mondta Szigetvár polgármestere, Paizs József: a mostani beruházással újabb vetélytársat kap a harkányi gyógyászati komplexum.

A Szigetvár alatt húzódó víz - számos ásványi összetevője mellett - jelentős mennyiségű nátrium-kloridot, alkali-hidrogénkarbonátot tartalmaz, amelynek gyógyító hatása a mozgásszervi, reumatikus, ízületi megbetegedések kezelésében hasznosítható. Emellett a víz – orvosi javaslat és kontroll mellett – ívókúrára is felhasználható. Rendszeres fogyasztásával a pajzsmirigy különböző megbetegedései hatékonyan gyógyíthatók. Ami külön említést érdemel még: a szigetvári gyógyvíz – éppen értékes összetevőinek köszönhetően - hatásos terápiaként szolgál a pikkelysömör kezeléséhez. A harkányi gyógykórház által végzett kísérletek bebizonyították: a psoriásis kitűnően gyógyul a kénes harkányi víztől is. (Harkányban két éve épült az a gyógymedence, amelyben kizárólag a pikkelysömörben szenvedők kúraszerű terápiája folyik.)
A város polgármestere szerint a tervezett gyógyfürdő a szigetvári kórházzal együttműködve később gyógyszállodával is kiegészül, amely egészségügyi , illetve gyógyászati szempontból újabb vonzerő a településnek. A beruházás költsége meghaladja a 800 millió forintot , egy részét banki hitel, a fennmaradó részt pályázati forrás biztosítja. A nyáron átadandó gyógyfürdő területén helyet kap egy-egy belső(fedett), illetve kiúszó gyógymedencén kívül több termálmedence is. A további tervek szerint a betegek kúraszerű gyógyulását egészségügyi szakemberek( masszőr, gyógytornász) segítik majd.