• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyugdíjas filléreiből milliós adomány

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Nem mindegy, hogy a szállítás mintegy fél-egyórás ideje alatt mennyire korszerű eszközpark segíti a mentők munkáját.

A barcsi mentőállomás által 2001-ben életre hívott mentőalapítvány javára már 2003-ban is egy idősotthon egyik lakója kuporgatott össze egymillió forintot, a pénzből az esetkocsit szerelhették fel lélegeztető géppel, egy speciális, a kocsiban szorult koponya és gerincsérült emberek kiemelésére alkalmas KED-mellénnyel, valamint az újszülötteknek és gyermekeknek használható ambu rögzítő vákuum-sínkészlettel.
A legutóbbi, egymillió forintos adományt, a mentők által kiegészített mintegy 200 ezer forinttal, ugyancsak korszerű eszközök beszerzésére fordították.

 
Most ismét az idősotthonban lakó hölgy adományozott egymillió forintot eszközvásárlásra a barcsi közhasznú mentőalapítványnak. A szépkorú, egyedülálló hölgy havi ötvenezer forintos nyugdíjából megtakarított pénzén 2 db Power Heart gyártmányú félautomata defibrillátort vásároltak, s adtak át tegnap a mentőállomáson. A készüléket a gyártó cég 2 ajándék laptoppal egészítette ki. Ugyancsak átadták a mentőalapítvány által további mintegy 300 ezer forint értékben vásárolt, a terhes nők hasi vizsgálatára, valamint a baleset vagy betegség miatt a szabad hasüregben nagy mennyiségben felgyülemlett folyadék és vér kimutatására alkalmas baby-dop ultrahang készüléket, s egy újabb, immár a szállító mentőben használatos ambu vákuum-sínkészletet, automata vérnyomás mérőket, az égési sérüléseknél alkalmazott speciális gélt, kötszereket.


Sarkadi János állomásvezető elmondta: Barcson, a 2001 óta összevontan működik a mentőállomás és központi háziorvosi ügyelet. A folyamatosan ügyelő két háziorvos – egyikük mindig a központban tartózkodik – garancia arra, hogy a jól felszerelt mentőket távollétük esetén is szakszerűen helyettesítsék, illetve értesítsék, ha szükség van a munkájukra. A körzet pedig meglehetősen nagy, Barcs központtal mintegy 28, a környékbeli kórházaktól távol eső településen kell ellátniuk a rászorulókat. A 24 órás esetkocsi és az ugyancsak 24 órás szállító jármű mellett további két mentőautó fut a térségben.

A Barcs környéki településekhez ugyanis elhelyezkedésüktől függően más és más kórház esik legközelebb. A beteg aktuális állapotától függően hol Szigetvár, hol Nagyatád, Kaposvár, illetve Pécs a célállomás. Annyi bizonyos, hogy a Barcshoz legközelebb eső intézet, Szigetvár is 30 kilométerre, míg a legtávolabbi, magasabb ellátást nyújtó egyetemi-klinikai központ Pécs, 65 kilométerre fekszik a térségtől.

Nem mindegy tehát, hogy a szállítás mintegy fél-egyórás időtartama alatt milyen szinten kiképzett személyzet látja el a beteget s mennyire korszerű eszközpark segíti munkájukat. Különösen az agyi,- és szívkatasztrófák sújtotta betegek elsődleges ellátásában jelentett óriási előmozdulást a pécsi szívcenrtrum lehetőségeinek minél hatékonyabb kihasználását segítő, 2003-ben indult fibrinolízis terápiás tanfolyam, amelyen a megyei mentőszervezet irányításával vettek részt a barcsi mentőtisztek. Ez a tanfolyam lehetővé tette, hogy az akut ellátásban szükséges eszközök felhasználása mellett, a szívcentrumba érkezésig, nagyon hatékony gyógyszeres kezeléssel stabilizálják a szívkatéterezésre váró akut, infarktusos betegek állapotát. S, bár a kezeléshez szükséges kiváló gyógyszer jelenleg nem hozzáférhető, megfelelő indikáció esetén más gyógyszerrel továbbra is el tudják végezni a vérrög-oldást.


A jól szervezett személyi feltételek – 3 mentőtiszt és további, a megyéből érkező 2 helyettesítő tiszt – garantálták azt is, hogy szakszerű döntéssel már a helyszínről közvetlenül abba az intézetbe irányítsák a betegeket, amely számukra a legmegfelelőbb ellátást biztosítja. A környező kórházak és a pécsi szívcentrum mellett ma már a kaposvári kórház sürgősségi stroke-centrumában is fogadják az akut agyi katasztrófával szállított pacienseket.


Nemrégiben az eszméletlen betegek szállításához alkalmazott esetkocsit felszerelték azokkal a speciális laryngiális maszkokkal, melyek segítségével tubuson keresztül távolíthatók el a légutakban rekedt, s akadályt képező idegen anyagok. Mintegy három hónap múlva remélik annak a központi pályázati forrásból beszerzett EKG-defibrillátornak beszerelését is, mely egy eszközben egyesíti a két életmentő funkciót.

Távlati terveikben szerepel az OMSZ által mentőápolóknak és gépkocsivezetőknek szervezett egy hetes kurzuson való részvétel, amelynek során a nagyobb távolságra történő szállításhoz képzik ki a mentőtiszteket és mentőápolókat. A 31 barcsi mentődolgozó ezt követően ugyanúgy képes lesz használni a félautomata defibrillátort, bekötni az infúziót és gyógyszerelni a betegeket, mint az erre a feladatra speciálisan kiképzett mentőtisztek – hangsúlyozta Sarkadi János, aki abban reménykedik: a mentés országos átszervezésével nem csorbul a keserves munkával kiépített, kiválóan működő Barcs térségi sürgősségi ellátás.