• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyuszi hozza a háziorvost

Regionális hírek Szerző:

Hosszú várakozás, számos egyeztetés után most remény mutatkozik arra, hogy Somogyapátiba végre háziorvos költözzön.

Baranyában jelenleg hat háziorvosi státusz betöltelen, most azonban remény van arra, hogy ez a szám eggyel csökken - kaptuk a tájékoztatást Kis Péter polgármestertől. Somogyapáti első embere szerint hosszú várakozási idő után tavasszal végre megkezdheti működését egy rokkant nyugdíjas orvos, akivel már szerződést is kötött az önkormányzat.

„Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen sokat kell mennem, tárgyalnom és évekig várnom azért, hogy a mi falunknak is olyan orvosa legyen, aki helyben teljesíti feladatát. A helyzet az, hogy előző doktorunk magánpraxist nyitott, így aztán korábbi szerződése megszűnt nálunk. Az itteni népeknek pedig autó és megfelelő buszközlekedés hiányában nehézkes volt az orvoshoz járás „- fogalmazott a polgármester. Kis Péter hangsúlyozta még: abban, hogy orvoshoz jutottak, óriási segítséget nyújtott a helyi orvoskamara is.

A mintegy hatszáz lelket számláló Somogyapáti hosszú hónapokig keresett hirdetés útján orvost a betöltetlen állásra. A pályázatra 0nem volt jelentkező, pedig a státusz mellé szolgálati lakást ígért az önkormányzat. Végső elkeseredésükben már az Országos Alapellátó Intézettől kértek segítséget. Az OALI azt javasolta, hogy a település olyan új pályázatot írjon ki, amelyben szerepel az anyagi többlettámogatás is. Az emelt összeg terheit közösen viseli majd az intézet és az önkormányzat.  Az ajánlatban megjelölt összeg lehetőséget nyújt majd az új háziorvosnak arra , hogy a gyógyításhoz szükséges eszközparkot megfelelően fejlessze, és az emelt juttatás megjelenik bérezésében is. A háziorvosi státusz betöltése  azért is nagyon sürető volt, mert Somogyapáti mellett mintegy 1700 ellátásra szoruló lakos tartozik a körzethez.

A baranyai falvak polgármesterei szerint saját orvos nélkül egyetlen kistelepülés sem maradhatna. Tudomásul kell venni, hogy a falvakban az országos átlagnál jóval rosszabb egészségügyi állapotok uralkodnak, mert a falusi ember például csak akkor megy orvoshoz, ha már valóban nagy a baj. Az eldugottabb helyeken pedig a többség azt sem tudja, milyen szűrővizsgálatok vannak. Ezért fontosaz olyan szakember, aki gyógyító munkája mellett módot talál arra, hogy felhívja a figyelmet a prevenció fontosságára, és adott esetben a szükséges vizsgálatokra beutalót is mellékel.

A lassan regionális intézetté alakuló pécsi székhelyű ÁNTSZ legutóbbi felmérése szerint - amely a lakosság egészségi állapotát éppen az aprófalvakban szondázta – számos esetben előfordult, hogy a szűrésen résztvevő emberek egy részének fogalma sem volt arról, hogy súlyos diabéteszben, vagy krónikus hypertóniában szenved.