• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Őssejtbotrány: pécsi intézmény gyanúban

Regionális hírek Forrás: BAMA

A marcali kórház egyik főorvosa szerint egy pécsi egészségügyi intézmény is kapcsolatban volt az őssejtbotrányt kirobbantó laboratóriummal.

Káplár Lajos főorvos, a marcali városi kórház egykori megbízott főigazgatója szerint korábban két abortumot (eltávolított, elvetélt magzatot) szállítottak el kórházukból Kaposvárra, az időközben előzetes letartóztatásba került Seffer István IRM-laborjába, legálisan, őssejtek feldolgozása céljából. Káplár főorvos szerint a labor a kaposvári és a nagyatádi kórházzal is leszerződött, valamint együttműködött egy pécsi intézménnyel is. Kérdésünkre, hogy melyik intézményről van szó, tegnap azt válaszolta: a kórházigazgató időközben megtiltotta számára, hogy őssejtügyben nyilatkozzék.

Dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektora dr. Melegh Béla egyetemi tanárt, az Orvosi Genetikai Intézet vezetőjét jelölte ki az őssejt-üggyel kapcsolatos kérdések megválaszolására. A professzor lapunknak elmondta, hogy az egyetem semmilyen szinten nem kapcsolódott az őssejtkezelésekhez, ha mégis, az csak a szolgálati út megkerülésével történhetett. Arra a felvetésünkre, hogy információink szerint a Szívcentrum kapcsolatban állt Sefferékkel, Melegh Béla elmondta, hogy határozottan el kell különíteni az őssejtekkel kapcsolatos, vagy ahhoz lazán köthető kutatást és a tényleges gyógyítást. Hiszen míg az előző megengedett tevékenység, addig utóbbi törvénybe ütközik.

Szerinte nyilvánvalóan üzleti érdekek által vezérelve úgy juttattak be emberi szervezetekbe őssejteket, hogy nem lehettek biztosak abban, hogy a beadott sejtből nem alakul ki tumorsejt. Az őssejt fejlődése ugyanis bármilyen irányba elindulhat. Kérdésünkre, hogy kikerülhettek-e a pécsi pathológiáról abortumok, a professzor elmondta: kizárt, ugyanis oda embriók nem juthatnak, azok megsemmisítése más technológiai útvonalon történik.

Érdeklődtünk dr. Bódis Józsefnél is, aki korábban a megyei kórház szülészeti osztályát vezette, ma pedig a Szülészeti Klinika professzora. Elmondta, hogy sem ott, sem itt nem volt kapcsolat vagy bármiféle szerződés az IRM-laborral, de még arról sem tud beszámolni, hogy megkeresés történt volna abortum átadásáról.

A Szívcentrum szerepe a gyógyászati beadványban
Az elmúlt év decemberében röppent fel a hír, hogy elutasították a Seffer István igazgató-kutatásvezető nevével fémjelzett IRM Magyarország Zrt., amerikai–argentin–magyar együttműködéssel létrehozott őssejt-gyógyászati beadványát. Vezető argentin és amerikai szívspecialisták, valamint a Pécsi Szívcentrum közreműködésével tették le az asztalra az elképzeléseiket. Hatszáz beteget rögzítettek az indulás óta, akik arra vártak, hogy kezelhessék őket, javítva életesélyeiket.
Az elutasítás oka: a kutatók szakmai felkészültségéről és a szakmai háttérről nem voltak értékelhető információk.

Sertéseket gyógyítottak
Tavaly szeptemberben nyilatkozott Seffer István a Kapos Televíziónak, miután infarktuson átesett sertéseket kezeltek sikeresen őssejttel. Az orvos az akkori tudósítás szerint a Kaposvári Egyetem és a Pécsi Szívcentrum tudósaival dolgozott. A félmilliárdos kutatólaboratóriumot 2007-ben adták át ünnepélyes keretek között. Avatásán Lamperth Mónika, akkori munkaügyi miniszter azt mondta: „Újat csak úgy lehet létrehozni, ha az ember bátor, és nem hiányzik belőle a vállalkozókedv."

Legolvasottabb cikkeink