• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Praxisvesztéssel fenyegetett orvosok

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Alapellátásról szóló háziorvosi szerződésük felbontásával fenyegettek meg több, Pásztó környéki háziorvost.

A héten már helyettesekkel kellett pótolni az ügyeletes orvosokat Pásztón, mert akik itt a szolgálatra szerződtek, azok többet ügyeltek, mint amit kötelező jelleggel a törvény számukra előír. Szerződni lehetne velük az önkéntes túlmunkára, ám ez még nem történt meg. Sőt, azok közül, akik nem vették fel a héten a munkát, többen felmondással fenyegető levelet kaptak a polgármesterüktől. Ebben praxisuk elvesztését helyezik kilátásba. Ilyen tárgyú levelet kapott dr. Nagypál Györgyi, Csécse háziorvosa, férje, dr. Haris Tamás, pásztói, valamint dr. Soós Natália, szurdokpüspöki háziorvos is. Ennek ellenére az itt ügyeletet ellátó háziorvosok közül heten kitartanak az igazuk mellett.

A Mátra-aljai településeken dolgozó háziorvosok, illetve az ügyeleti munkájukat finanszírozó önkormányzatok között már több mint egy éve halmozódik a feszültség. Mára addig romlott a helyzet, hogy amennyiben az a 14 orvos, akivel a Mátraaljai kisváros és az azt körülvevő 14 település önkormányzata az orvosi ügyeleti ellátására szerződött, nem vállal önkéntes túlmunkát, akkor akár meg is bénulhat az ügyeleti ellátás. Ehhez még sztrájkolniuk sem kell, elég csak a törvényt betartaniuk – közölte a Weborvossal dr. Nagypál Györgyi.

A pásztói ügyeletet működtető Margit kórházban egyelőre helyettesítő orvosokkal pótolják azokat, akik nem vállalnak a kötelező órákon túl ügyeletet. A háziorvosokkal az önkormányzatok - a hatályos törvények szerint - heti 40 munkaórára szerződnek, ezen túl az orvosok 8 óra túlmunkára kötelezhetők. Ami ezen felüli túlmunka, az már önkéntes, erre a vállalkozó háziorvosokkal külön szerződést kellene kötni.

Dr. Nagypál Györgyi, aki elsőként tagadta meg az önkéntes túlmunkát, közölte, hogy 2004 november elsejétől nincs ilyen szerződésük, s most már több mint egy éve nem vettek fel az ügyeleti munkáért díjazást. Az önkormányzatok által korábban fizetett 600 forintos óradíjat ugyanis nem fogadták el. A pásztói ügyeleten (vállalkozásban) dolgozó háziorvosok azt kérték, hogy 1800 Ft-os órabért számoljanak el nekik 2004 november 1-től, 2005 december végéig. Jövő év januárjától pedig fizessék meg a Magyar Orvosi Kamara által kiszámított órabért, amely ennél magasabb, 2500 forint.

Mint mondja ők dolgozni akarnak, de  senki sem kényszerítheti őket arra, hogy akármennyit dolgozzanak és akármennyiért elvállalják a munkát. A kötelezőn felüli túlmunkát megtagadók szerint ez a mostani vita nem a pénzről, hanem alapvető elvekről szól. Az Országos Alapellátási Intézet jogásza, dr. Bodnár Béla szerint a pásztói orvosok jogszerűen viselkednek, hisz senki sem köteles nyolc óra túlmunkánál többet dolgozni, még az egészségügyben sem. Itt legfeljebb az történt, hogy elsőként léptek abban az ügybnen, ami máshol is gond.

A Nógrád megyei tisztiorvosi szolgálat vezetője, dr. Hajdú Katalin azt közölte, hogy a pásztói ügyelet dolga nem rá, hanem egyedül a pásztói Margit Kórházra, mint az ügyeletet biztosító intézményre, a háziorvosokra és a polgármesterre tartozik. Az ÁNTSZ-nek legfeljebb akkor lesz ebben bármiféle tennivalója – közölte dr. Hajdú Katalin, ha tartós fennakadás alakulna ki az ügyeleti ellátásban.

Sisák Imre, Pásztó polgármestere, a kistérségi társulás vezetője szerint a háziorvosokkal korábban kötött szerződéseik máig érvényesek. Az orvosi ügyelet problémája szerinte az egészségügy alulfinanszírozottságában gyökerezik, ő az őszön két alkalommal is interpellációt intézett az orvosi ügyeleti díjak finanszírozásának ügyében Rácz Jenő egészségügyi miniszterhez. Sisák Imre szerint nem lehet számon kérni egyedül Pásztón azt, ami az egész hazai egészségügy problémája. A helyzet megoldására vonatkozóan azonban még nemhogy recept nem született, de a diagnózis sem egyértelmű. Ami biztos, hogy ezügyben Pásztón most még nem ültek asztalhoz az érintettek, továbbá az, hogy közvetítői szerepre a Magyar Orvosi Kamara megyei és országos vezetői vállalkoztak.