• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pszichiátria és spiritualitás

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Hidak és határok – pszichiátria és spiritualitás címmel rendezik meg a Lillafüredi Pszichiátriai Napokat ma és holnap a Lillafüredi Palotaszállóban.

A szakmai találkozó idei, november 11-12. között tartó rendezvénye tizenkettedik alkalommal várja a szakembereket: a telt házas eseményen az érdeklődők ezúttal a pszichiátria és a spiritualitás összefüggéseiről hallgathatnak meg előadásokat. A témafelvetés egyedi és sajátos, hiszen a spiritualitás gyógyító lehetőségeire, illetve a spiritualitásban rejlő pozitív vagy negatív hatásoknak eddig kevés figyelmet szentelt a pszichiátriai szakma.

A Lillafüredi Pszichiátriai Napok tehát immár 12 éves múltra tekint vissza. 1993-ban az akkori HIETE Pszichiátriai Tanszék és a megyei kórház I-es pszichiátriai osztálya szervezésében, a Lilly Hungária támogatásával indult a rendezvény, amelyet azóta is minden évben azonos időpontban, november első vagy második hétvégéjén tartanak meg. Az elmúlt évtized során a rendezvény a pszichiátriai szakma egyik legrangosabb eseményévé vált, amelyre neves szakemberek gyűlnek össze az ország minden szegletéből.

A rendezvény tudományos programját hagyományosan a szakmai szervezők állítják össze, és szinte mindig a pszichiátria vagy valamely határterülete és/vagy társszakmája kapcsolatával foglalkozik. Az idei év témája azonban kissé eltér e gyakorlattól, hiszen a spiritualitás és a mindennapok pszichiátriai gyógyító folyamatának metszéspontjait járják körbe az előadók. E kezdeményezés mindenképpen egyedülálló, hiszen a spiritualitás gyógyító erejét idáig kevéssé vette figyelembe a pszichiátriai szakma.

A holisztikus gyógyítás és a teljesség szellemében szó esik az több ezer éves hagyományos indiai gyógyítás (ajurvédikus orvoslás) lélekgyógyító módszereiről, a spiritualitás okozta krízishelyzetekről, valamint a terapeuta és a beteg spirituális életútjának találkozásairól.

A lillafüredi rendezvény további különlegessége, hogy a neves szakemberek mellett – mindig az adott témához kapcsolódva – híres, nem a szakmát képviselő előadókat is felkértek a szervezők. Ez alkalommal Sivarama Svami Krisna tudat szakértővel, Donáth László evangélikus lelkésszel, valamint Kulka Jánossal és Albert Györgyivel is találkozhatnak az érdeklődők.

A tudományos előadások pénteken, azaz ma egész nap, valamint szombaton délelőtt zajlanak. Emellett a program egy-egy kapcsolódó kiállításnak is helyet ad – az idén például a Szegedi Egyetem neuropszichiátriai rehabilitációs osztályán gyógyuló betegek műalkotásait mutatják be –, illetve könyvvásár is színesíti azt. A hagyományosan teljes telt házzal üzemelő rendezvényt minden évben több mint 300 pszichiáter látogatja.