• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sásdi gyógytészták Angliába és Irországba

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Egy sásdi kft. zab alapanyagú tésztái egfőbb hazai megrendelői között van Baranya és a Dél-Dunántúl számos kórháza is.

A komoly kutatói háttérrel igazolt sásdi gyógytésztákat ugyan ismeri már a világ, ám Magyarországon alig lehet hallani kiváló eredményeikről. A céget - amely másfél évtizede tevékenykedik Sásdon, de különleges tésztáival bejárta már a világot, legutóbb Irország és az Egyesült Királyság fogadta szívesen. Lovász András igazgató elmondta: 1992-ben alakultak , s ma már nemcsak a hazai száraz tésztagyártók és forgalmazók körében meghatározó piaci szereplők, hanem évek óta ott vannak a nemzetközi piacon is. Tavaly pedig Párizsban , a SIAL d’OR Élemiszeripari Világkiállításon egyedülálló fejlesztésként ismerték el termékeiket. A legfrissebb hír szerint egy angliai cég már megkapta a kormánytámogatást, hogy a kft. tésztái Nagy-Britannia mellett , az Ir Köztársaság piacára is bekerüljenek. Ezért most  angol-magyar vegyes vállalat létrehozásán dolgoznak.

Lovász András szerint azonban a kft. nem csupán önmagának köszönheti mindezt, hanem azoknak a kutatóknak és tudományos háttérintézményeknek, amelyek partnerként segítették. Az említett orvosi, illetve biokémiai kísérletek főként a Szegedi Tudományegyetemen zajlottak , ám nemrég sikerült kiépíteniük hasonlóan konstruktív kapcsolatot a PTE biokémiai és orvoskémiai intézetével is. Emellett aktív szerepet vállaltak Pécs városának az „Életmód Pólus" néven futó projektjében. A szakember fontosnak tartja, hogy a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karával  jelenleg azon dolgoznak, hogy 100 százalékos zabtartalmú tésztákat is képesek legyenek előállítani. Ez a projekt már kísérleti stádiumban van, a szükséges technikai megoldások pedig adottak.

Az igazgató hangsúlyozta még, hogy az említett kísérletek között specifikus enzimes eljárások kutatása is szerepel. Ehhez beadtak egy pályázatot, melynek elbírálása még nem történt meg, de az eredménytől függetlenül folytatják a megkezdett munkát. A felsoroltak mellett említésre érdemes még , hogy a sásdi cég bekerült egy olyan nemzetközi kutatási programba - egy osztrák és egy német céggel közösen - amely „Kvalidur" néven fut. E projektben a cég feladata a durum hajtásból készült örlemények tesztelése.

Arra a kérdésünkre, vajon honnan jött az ötlet, miszerint az egykor a legszegényebbek által fogyasztott gabonafélét, a hazánkban főként állati takarmányozásra használt zabot be lehetne építeni a humán táplálékláncba – a szakember elmondta: az ötletet maga a növény , illetve a termésében lévő, az emberi szervezet számára is rendkívül értékes ásványi anyagok adták. A zab képes raktározni, és előállítani az egészséges táplálkozás szempontjából meghatározó anyagokat: a zabban található a legtöbb magnézium, amely az izomzat megfelelő állapotát biztosítja, és ez az anyag fokozza a koncentrálóképességet is. Emellett megtalálható benne a daganatos betegségek gyógyítását elősegítő, illetve az immunrendszert erősítő  számos ásványi anyag, mint például a réz, a kén a szelén és a mangán. Tovább vizsgálva az összetevőket, kiderül: a zab tartalmaz egy diozin nevű aminósavat , amely ugyan nem esszenciális aminósav, de az ebből keletkező dihydroxi- femilalaminből – amely nem más mint a dopa - lesz az adrenalin. A dopa egyébként nem csak hasonlít az angol dopping kifejezésre, de annak a gyöke.

Itt jegyezném meg – veti közbe Lovász András - hogy 1997-ben, az USA-ban működő Élelmiszer,- és Droghivatal a zabra illetve a zabból készült ételekre egészségügyi jogot jelentett be, ami azon alapult, hogy laboratóriumi kísérletek bebizonyították: a zab Béta-glükonja csökkenti az emberi szervezet koleszterin szintjére. De a felsoroltak mellett jelentős még a gabona B1, B2, B6 és E vitamin tartalma, de a benne levő olaj, fehérje, keményítő, rost, calcium, foszfor szerves só és vas szintén nélkülözhetetlen a humán szervezetből. Ezek az összetevők segítik az emésztést, megelőzik a székrekedést, jótékonyan hatnak a vérszegénységre, és jelentős a savlekötő tulajdonságuk is. Mivel a zabban megtalálható még a már fent említett Béta-glükon hatóanyag - amely az emberi szervezetben a homocisztein csökkenését idézi elő - a koleszterin szint redukálódásával kisebb a különböző ér,-és szívbetegség kialakulásának kockázata is.

A kft. azonban nem ragad le a tésztáknál. Kidolgoztak egy olyan speciális koncentrátum előállítására alkalmas eljárást, amely biztosítja a zabban lévő keményítőtartalom mintegy 60 százalékának kivonását, aminek hatására a gabonaszemekben maradó fehérjék, aminósavak, ásványianyagok, és a Béta-glükán mennyiségét két és félszeresére tudják majd növelni. Ez a termék viszont mint gyógyhatású élelmiszer, szándékaik szerint granulátum formában kerül majd forgalomba, s így – megfelelő ízesítés mellett – más élelmiszerekhez is bármikor hozzáadható.