• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Speciális pacemaker-beültetés Miskolcon is

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A megyei kórház az idén még négy ilyen, 1-1,5 millió forint értékű készüléket kapott, jövőre 20 műtétet terveznek.

Sikeres, speciális pacemaker-beültetést végeztek egy 57 éves férfi betegnek december 8-án a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban. A beavatkozás során a szívbe beültetett defibrillátor vezérli a szív működését. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőként végeztek ilyen műtétet.

Ennek különös jelentősége, hogy az ilyen műtéteke váró betegeknek nem kell a jövőben Budapestre vagy Debrecenbe utaznia, mint korábban. E speciális pacemaker implantáció újszerűségét, jelentőségét a beavatkozáson készült filmfelvétellel is illusztrálva dr. Thomka István, az érsebészeti osztály szívsebész főorvosa – aki évekkel korábban maga is részt vett a hazánkban végzett első defibrillátor-beültetésen – elmondta: a készüléket beteg testébe a vállövnél helyezték el, abból vezeték megy a szívbe, s e vezeték két pólusa érzékeli a szív működését. Igen gyorsan képes értelmezi az EKG-t, s szükség esetén ennek alapján tud elektromos terápiát nyújtani. A készüléket a bőrön át egy külső számítógéppel lehet beállítani, programozni.


Az első sikeres defibrillálást 1947-ben végezték emberen – az azóta eltelt évtizedek óriási fejlődést hoztak e téren, s napjainkban, mint azt a sikeres operáció is mutatja, a szakembereknek sikerült felvenniük a harcot az idővel. A készülék jelentősége ugyanis részben épp abban rejlik, hogy a kóros ritmuszavart érzékelve automatikusan végrehajtja a ,,kiütést", külső beavatkozás nélkül, azonnal véd az úgynevezett hirtelen szívhaláltól. Utóbbi egyébként évente 20-25 ezer ember életét oltja ki – az esetek 70 százaléka olyan kamarai ritmuszavar miatt következik be, melyet időben még lehetne kezelni. Ám az idő itt fél percet, percet jelent…


A megyei kórház az idén még négy ilyen, 1-1,5 millió forint értékű készüléket kapott, jövőre pedig 20 darab lesz a finanszírozott keret.


A szív- és érrendszeri, keringési betegségek gyakori előfordulása Észak-Magyarországon, illetve az ebből adódó halálozási arány okán a kardiovaszkuláris megbetegedések kezelése egyfajta regionális centrum szerepének betöltését ruházza a megyei kórházra. Az intézmény – mint arról dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos beszámolt – számos jelentős lépést tett már e téren: megteremtették itt a pacemaker-beültetés lehetőségét, elindították a szívkatéterezést, lehetőség van légi szállításra. E folyamatban a szívsebészet lehetőségének megteremtése még hátra van.


Az úgynevezett kardiovaszkuláris centrum létrehozásához vezető munka két egyetemhez is kapcsolódik, orvosi szempontból a Debreceni Egyetemhez, mellyel a közelmúltban együttműködési megállapodást kötött a kórház. A Miskolci Egyetemmel közösen ugyanakkor tudományos kutatómunka indult: az egyetem Innovációmenedzsment Kooperációs Kutató Központjának szakemberei a centrum megszervezésének módszertanával és működtetésének részben érdekeltségi, részben folyamatszabályozási ügyleteivel foglalkoznak.

Mint arról dr. Szintay István, az egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja tájékoztatott, jelenleg a kórház érintett szervezeteinek állapotfelmérését, valamint a nemzetközi minták (egyebek mellett New England, Bern) elemzését végzik. A szervezeti, működési mód kidolgozását a jövő év júliusára tervezik. Mindez egy jól működő kardiovaszkuláris centrum megalapozását célozza.


A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, valamint a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) között született együttműködési megállapodás értelmében a megyei kórház I. belgyógyászat-kardiológiai, érsebészeti- és angiológiai osztálya, illetve Haemodinamikai Központja a DEOEC Kardiológiai Intézetének kihelyezett szakmai munkacsoportjaként működik. E megállapodás tartalmának főbb pontjáról dr. Édes István professzor, klinikai centrumelnök-helyettes, a Kardiológiai Intézet igazgatója elmondta: hosszú távú oktatási-kutatási együttműködésről van szó, beleértve a gyakorlati szakmai vonalat is. Úgy tervezik, hogy az egyetemen folyó PhD-képzésbe, tudományos kutatási programokba is bevonnánk az itteni szakmai munkacsoportot, s elismerik a Miskolcon folyó munka magas színvonalát.


A két intézmény közötti újabb együttműködést a miskolci kórházban érintett három osztályon pénteken felavatott réztáblák is jelképezik.