• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Súlyos betegek után kutat a civil szövetség

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Országos betegkutatást indít az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége.

Magyarországon mintegy 200 000 diagnosztizált asztmás él, számuk az elmúlt 10 évben 250%-kal nőtt. Az évente diagnosztizált új betegek száma egy évtized alatt megduplázódott. Közülük több mint tízezren szenvednek súlyos asztmában. Légszomj - küzdelem az életért" címmel országos betegkutatást indít az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége, hogy megismertesse a közvéleménnyel a súlyos asztma kórképét, és felhívja a figyelmet a betegség kezelésének megoldatlanságára – jelentették be egy mai tájékoztatón.


A súlyos asztmások életét betegségük alapvetően meghatározza. Rohamaik gyakorisága miatt fizikai teljesítőképességük erősen romlik. Légzésfunkcióik rosszak, a legtöbbjüknek naponta kell belégzőkészüléket használnia. Súlyos rohamok hetente kétszer vagy többször érik őket, sőt az sem ritka, hogy álmukból riasztja fel őket a légszomj. Évente 2-3 alkalommal pedig, olyan súlyos tünetek lépnek fel, hogy kórházi kezelésre is szorulnak. A betegek helyzetét tovább súlyosbítja, hogy néha a kórházi kezelések sem tudnak rajtuk érdemben segíteni, és panaszaikat is csak részben enyhíthetik, hiszen a súlyos asztmásoknak adott szteroidos kezelés is csak átmenetileg javítja a beteg állapotát, és a gyakran szájon át bevett szisztémás szteroid hosszú távon súlyos mellékhatásokat okozhat.


Dr. Herjavecz Irén, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Asztma Ambulanciájának főorvosa jelenleg megoldatlannak tartja a súlyos asztmások kezelését. Mint elmondta: a ma rendelkezésre álló gyógyszerterápiás lehetőségek a súlyos asztmások egy részének nem kielégítőek, a betegek folyamatosan kínzó tünetekkel, gyakran súlyos akut rohamokkal küszködnek. Az akut súlyos asztma életet veszélyeztető állapot, azonnali kórházi ellátást igényel. A súlyos asztmás betegek egy része állandó szisztémásan ható szteroid kezelésre szorul, ami hormon mellékhatásokkal jár. Jelenleg keveset tudunk arról, hogy Magyarországon ma pontosan mennyi a súlyos asztmás, és betegsége milyen mértékben rontja életminőségét.

A várhatóan január végére elkészülő kutatásban fókusz csoportos vizsgálat és kérdőív segítségével próbálnak reális és általános képet kapni e betegcsoport helyzetéről.