• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szabadulna a tartozástól az önkormányzat

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Szívesen megszabadulna a 45 millió forintos kórházi kötelezettség-vállalásától Nógrád megye önkormányzata.

Szívesen megszabadulna egy 45 millió forintos kórházi kötelezettség-vállalásától Nógrád megye önkormányzata – derült ki, amikor az Állami Számvevőszék átvizsgálta a megye gazdálkodásáról szóló, mázsányi iratanyagot.


Lóránt Zoltán, az Állami Számvevőszék főigazgatója tarthatatlannak nevezte azt, hogy Magyarországon 3187 önkormányzat 13 ezer költségvetési intézményt finanszíroz. Az ÁSZ főigazgatója a Nógrád megyei önkormányzat gazdálkodásának vizsgálatát követően kijelentette: az állam maga duzzasztja a bürokráciát azzal, hogy nem az ellátandó feladatokat finanszírozza, hanem a saját költségvetési lehetőségei szerint nyújt normatív támogatásokat.

Jelenleg mintegy 200 jogcímen igényelhetnek normatívát a Magyar Államkincstártól az önkormányzatok, ami nagyszámú hibalehetőséget rejt és bürokráciát gerjeszt. Ellentmondás látszik ugyanakkor abban, hogy miközben az önkormányzatok évek óta a gazdasági összeomlástól rettegnek, valójában az elmúlt tíz évben mindössze 16 önkormányzat került csődközeli helyzetbe.


Ez egyrészt jelenti azt, hogy vannak még a rendszerben belső tartalékok, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy az önkormányzatok sorra élik fel vagyonukat, az általuk felhalmozott tartozás pedig jelenleg 310 milliárd forint, ami jövőre – elsősorban az uniós pályázatok önerős részének biztosításával - további 80 milliárd forinttal fog növekedni.


A Számvevőszék főigazgatója a Nógrád megyei önkormányzat gazdálkodásban, gazdálkodásának szabályozásában a tájékoztatója szerint csak kisebb problémákat talált. Arra azonban fény derül, hogy a közgyűlés elnökét elmarasztalták, mert a megyei közgyűlés intézményeiben (25 intézményt működtet Nógrád megye önkormányzata) nem biztosították az akadálymentes közlekedést. Az erre kötelező törvényi előírás betartására valójában számottevő törekvés sem volt, ugyanis nem készült erre vonatkozó program és pénzt sem különített el erre a célra a költségvetés megalkotásakor.


A számvevőszéki elnök kifogásolta egy 2002-ben történt kórházi adósság-konszolidáció kezelésének módját is. Akkor a megyei fenntartású Szent Lázár Kórház gazdálkodásának rendbetételére a fenntartó 45 millió forintos hitel kezességét vállalta. Mivel az intézmény gazdálkodása nem teszi lehetővé jelenleg, hogy visszafizesse az intézmény a kölcsönt (több száz millió forintos adóssága nyomja a kórházat), ezért az egyébként forráshiányos önkormányzatnak kellene jótállni. Ráadásul nem csupán ezért, hanem egy idő közben 80 milliósra duzzadt kölcsönért is. A visszafizetés ideje idén decemberben jár le.


Hogy mi lesz ezt követően? A megoldásról Dóra Ottó a megyei közgyűlés elnöke elmondta: már kérvényezte a szaktárcánál a hitel elengedését, illetve ennek megfelelő fedezet biztosítását. Ehhez elsősorban az szükséges, hogy a kórházi gazdálkodással kapcsolatban mindent rendben találjanak az illetékesek.