• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Száztíz éve mentenek Marcaliban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A városnak mindig fontos szerepe volt a környező településeken élők, nyaralók ellátásában.

Az elmúlt évszázadban a technika fejlődése nagymértékben hozzájárult a mentés fejlődéséhez is, amelyet a történelem- és a politika viharai fűszereztek. Ez kihatott Marcali mentésére. A Marczali Önkéntes Mentőegyletet 1901. április 10. alapították. A Mentőegylet a baleseti elsősegélynyújtást tekinttette legfontosabb céljának. Az egyletnek minden 18. életévét betöltött férfi tagja lehetett. Lényegében már a megalakulás előtt elkezdték a tagtoborzást és a jelentkezők oktatását. Az önkéntesek tulajdonképpen a „nagyobb csoportosulások", vásárok és választások alkalmával adtak őrséget, valamint gondoskodtak az elsősegélynyújtás tárgyi feltételeiről (kötszer, szállítóeszköz stb.) is. A Marczali Önkéntes Mentőegylet 1913-ban már 20 taggal működött.

A háború után a Kossuth utcai, régi tüdőgondozó mögött lévő kórházi, szolgálati lakásokból lett kialakítva a mentőállomás.1948-ban az Országos Mentőszolgálat megalakulásakor egy állandó szolgálatban lévő egység volt az állomáson. Kezdetben nem csak a betegszállítás tartozott a mentők feladatai közé, hanem szükség esetén a tűzoltó fecskendő szállítása is, ami fizetős feladat volt. 1964. július 1-én egy mobil és egy fix rádió adóvevőt kapott az állomás. Az új technikai eszköz bevezetésével sikerült hatékonyabbá tenni a szervezést.

Az évek alatt a mentésben használt eszközök, gépjárművek is cserélődtek. Folyamatosan fejlődött az állomás eszköz parkja, az ott dolgozók állandóan képzik magukat. Az elmúlt 20 év technikai fejlesztéseit tekintve a mentőállomás színvonala egyre jobban megközelíti a fejlett nyugat európai színvonalat.

A magas szintű ellátáshoz nélkülözhetetlen a jó szakember. Ezen cél elérése érdekében a mentődolgozók rendszeresen részt vesznek képzésekben és szerveznek helyileg is önképző előadásokat. Példaértékű a kapcsolatot a helyi tűzoltósággal. Már több mint 20 éve rendszeresen szerveznek közös mentési bemutatókat. Elméleti és gyakorlati továbbképzéseket, aminek a hasznát a napi mentéseink során tapasztalják. Szükség esetén szakszerű segítségre számíthatnak.

A vonuló állomány rendelkezik elsősegély nyújtási ismeretekkel, amit az éves továbbképzés keretei között rendszeresen frissítenek.

Jelen pillanatban a Marcali mentőállomáson 1 esetkocsi és 1 mentőautó dolgozik 24 órában, 2 nappalos mentőautó van szolgálatban. 5 mentőtiszt, 14 ápoló és 14 gépkocsivezető látja el a mentési feladatokat.

A mai jubileumi rendezvényen a város kulturális központjában megtekinthető a Marcali mentés története képekben, kiállítottak oldtimer mentőautókat, és előadások hangzottak el a mentés történetéről.